Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Край на антиваксърското съдържание в Ютюб

Досега мярката се ограничаваше само до мнения против имунизацията срещу Ковид, сега ще обхванат зловредните твърдения против всички ваксини

Видеа, които внушават скептицизъм към ваксините, вече няма да се толерират в Ютюб. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Край на антиваксърското съдържание в Ютюб

Видеа, които внушават скептицизъм към ваксините, вече няма да се толерират в Ютюб. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ютюб изчиства платформата си от антиваксърско съдържание и свали няколко видео на популярни активисти, съобщава „Вашингтон Поуст“. Клипове като на Джоузеф Меркола и Робърт Ф. Кенеди-младши са частично отговорни за насаждането на недоверие към анти-Ковид имунизацията и с това допринасят за забавянето на процеса по ваксинация в Америка, твърдят експерти.

Като част от нова политика на сайта, който е притежание на Гугъл, Ютюб няма да толерира видеа, в които се твърди, че широко използваните ваксини, преминали одобрението на здравните власти, са неефикасни или опасни. Досега видеоплатформата ограничаваше съдържанието против ваксините срещу коронавирус, но според новите правила в това число вече ще влизат и мненията против в всички останали ваксини, като тази срещу морбили и варицела.

От година специалисти обясняват, че популяризирането на антиваксърско съдържание в Ютюб допринася за скептицизма на населението, забавяйки процесите по имунизиране. От няколко месеца ваксинацията върви със забавено темпо в САЩ, където две дози анти-Ковид препарат са получили около 56% от населението. Процентът е висок спрямо статистиката за България (у нас ваксинирани са под 20%), но е нисък в сравнение с Канада (71%) и Великобритания (67%). През юли внимание на проблема обърна и президентът Джо Байдън, който обвини социалните мрежи за разпространението на дезинформация.

Меркола, изявен поддръжник на алтернативната медицина, и Кенеди, адвокат и син на Робърт Ф. Кенеди, са заявявали преди, че мнението им не изключва автоматично ползата от всички ваксини, но искат да се обърне внимание на рисковете, които според тях се подценяват.

Мярката на Ютюб не е безпрецедентна, през февруари влезе в сила забрана във Фейсбук за дезинформация относно ваксините. Профилите на Меркола и Кенеди обаче са активни и до днес.

В отговор Меркола заяви, че това е цензура и допълни, че ваксините са убили много души, без да подкрепи това твърдение с факти. Кенеди изрази подобно мнение:

„Няма пример в историята, в който цензурата и потайността са помогнали на демокрацията или общественото здраве“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах