Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на блокадата пред „Одеон“

Вдигнаха загражденията пред киното, ще излизаме от метрото на метри от входа на прочутия арт салон

Филмотечното кино вече не е „невидимо“ за софиянци и достъпът до него не е през лабиринти. Снимка: Площад Славейков - Край на блокадата пред „Одеон“

Филмотечното кино вече не е „невидимо“ за софиянци и достъпът до него не е през лабиринти. Снимка: Площад Славейков

Кино „Одеон“ се завърна в градския пейзаж. След близо три години разкопки на емблематичното кръстовище „Попа“ за ключовата спирка от третия лъч на метрото, блокадата падна. С големи бели букви над входа киното сигнализира на публиката, че все още е там и я очаква. Достъпът до него вече е лесен, а скоро ще става и от изхода на метрото, което е на метри от прага на арт салона.

В края на прозаичната сага, в която „Одеон“ бе невидим за софиянци и до него се стигаше през сложен лабиринт от огради, днес той ще се окаже в центъра на софийския „Таймс Скуеър“, както се пошегува Владимир Трифонов, програматор на киното, което е част от Националната филмотека. Като компенсация за трите години, в които „Одеон“ трябваше да търпи отлив на посетители, изходът на метрото е без стъклена козирка – за да не закрива входа. Екипът на киното е успял да се договори със Столична община тази метроспирка да се различава от останалите и да няма навес. Вместо това стълбите ще бъдат оборудвани с подово отопление, което да стопява снега през зимата и да изпарява водата през останалото време.

Спирката на метрото не закрива входа на киното. Снимка: Площад Славейков

След като обсадата била свалена, посещаемостта скочила с 25%. А през годините, когато мястото бе скрито зад кулисите на „Метрополитен“, е имало критични моменти с паднали прожекции поради липса на посетители. Стотици зрители са споделяли пред Трифонов, че избягват „Одеон“ заради трудното придвижване до салона. Но подобни ситуации имало и по света – едно от централните кина в Ница миналата година било изправено пред същия проблем – на Владо му отнел половин час само да намери откъде се минава, за да се стигне до сградата.

„Одеон“ вече е видим отдалеч. Снимка: Площад Славейков

Топ локацията на „Одеон“, за жалост, не може да бъде използвана за първи показ на български филми, тъй като в последно време за премиерите не им стигат и по два салона в синеплексите – салонът има под 200 места. Но пък е една от залите, в които имат прожекции. Идеален е и за документално кино, както и за тематични прожекции. След броени дни, на 20 декември, „Одеон“ ще отдаде почит на преводачката от италиански Нели Червенушева с безплатна прожекция на „Преводачката на черно-бели филми“ от Теди Москов. Януари идва с три български премиери – „Живи комини“ тръгва на 10-и, седмица по-късно излиза „Екшън“ на Радослав Илиев, а 24 януари е запазен за „18% сиво“. На 10 януари предстои и среща с екипа зад „Писма от Антарктида“.

Неизвестно за широката публика е, че това кино е еталон у нас за качество за звук и картина – затова тук се правят затворени прожекции на продукциите, финансирани от НФЦ, за проверка на техническите параметри на филмите.

Първият месец на 2020 г. идва с редица фестивални заглавия за „Одеон“ – „Истината“ с Катрин Деньов и Жулиет Бинош, „Грехът на Микеланджело“ на Кончаловски, „Матиас и Максим“ на Ксавие Долан…

Фокусът в „Одеон“ и занапред ще остане върху „смислените филми“. Владо Трифонов следва веруюто на Жил Жакоб, дългогодишен президент на фестивала в Кан:

„Да промотираме интелигентно популярното кино или – както се казва днес – авторското кино за широка публика“.

Програматорът Владимир Трифонов с радост отбелязва нарастването на публиката в „Одеон“. Снимка: Площад Славейков

Самият факт, че посещаемостта расте, опровергава прогнозите, че гледането на филми в стрийминг платформи като „Нетфликс“ ще измести ролята на киното. Всъщност, добавя Трифонов, въпреки блокадата тази година, публиката на „Одеон“ като част от салоните на „Синелибри“ и „Киномания“ значително надвишава потока в киното в сравнение с предишните години.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90