Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на голите жени в „Плейбой“

Интернет е превърнал живата плът в ежедневие, а порно изданията вече са нерентабилни

Издателят Хю Хефнър с първия брой на списанието с Мерилин Монро на корицата. - Край на голите жени в „Плейбой“

Издателят Хю Хефнър с първия брой на списанието с Мерилин Монро на корицата.

„Плейбой“ повече няма да публикува голи снимки на жени. Ръководството на списанието е взело това решение, тъй като голотата в интернет е ежедневие, а порнографските издания отдавна не са рентабилни, посочва в свой материал „Ню Йорк Таймс“. По страниците на „Плейбой“ все още ще има жени в провокативни пози, но те вече няма да са напълно съблечени. Освен това списанието ще запази стила си да публикува журналистически разследвания, пространни интервюта и художествена литература.

Предложението за радикалната промяна е дошло от един от водещите редактори – Кори Джоунс, който го е изложил пред 89-годишния основател и отговорен редактор на „Плейбой“ Хю Хефнър. И двамата, заедно с изпълнителния директор Скот Фландърс, са се съгласили, че списанието, създадено през 1953 г., вече е превзето от промените, които с дебюта си само е инициирало.

„Битката беше проведена и спечелена – коментира Фландърс пред „Таймс“. – Днес всеки е на един безплатен клик от всеки сексуален акт, който може да си представи. Така това е просто отживелица.“

Тиражът на „Плейбой“ от 5,6 милиона през 1975 г. днес е едва 800 хиляди. Списанието, което през 70-те години на миналия век бе четено от всеки четвърти колежанин в Америка, вече няма популярност. Компанията днес трупа по-голямата част от приходите си от лицензи за бранда и логото си по света – 40% от този бизнес е в Китай, където списанието дори не се предлага – за козметични продукти, дрехи, бижутерия, алкохол и всякакъв друг мърчандайз.

Първият брой на „Плейбой“ с Мерилин Монро на корицата.

Първият брой на „Плейбой“ с Мерилин Монро на корицата.

Уебсайтът на „Плейбой“ още през август миналата година спря да публикува голи снимки, за да се възползва максимално от трафика от социалните мрежи като Фейсбук и Туитър, които не толерират порнографско съдържание. В резултат средната възраст на читателите е паднала от 47 на малко над 30, а посещаемостта е скочила от 4 милиона месечно до цели 16 милиона.

Сега хартиеното издание ще придобие по-изчистен и модерен стил, казва Кори Джоунс, който е и главен редактор на сайта. Все още ще се запази прочутата рубрика „Плеймейт на месеца“, но снимките ще може да се гледат от деца над 13 години, т.е. няма да са разголени.

Когато списанието тръгва през 1953 г. с Мерилин Монро на корицата, то си поставя немислима дотогава цел да нормализира представите за женското тяло, като показва жените в тяхната естествена среда.

За цяло поколение американски мъже четенето на „Плейбой“ е било културен ритуал, забранена тръпка, консумирана с фенерче. А днес всеки тийнейджър има свързан с интернет телефон. Порнографските списания пък, дори подобните на „Плейбой“, са изгубили своята възможност да шокират, търговската си стойност и културното си значение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах