Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Край на обезлесяването до 2030 г. обещаха световни лидери

Еколозите се тревожат, че и този път обещанието няма да доведе до действия

Изглед към Шар планина в Северна Македония, където годишно се засичат десетки случаи на бракониерство и незаконно изсичане на дървета. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Край на обезлесяването до 2030 г. обещаха световни лидери

Изглед към Шар планина в Северна Македония, където годишно се засичат десетки случаи на бракониерство и незаконно изсичане на дървета. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 световни лидери ще подпишат декларация за спиране на обезлесяването на горите до 2030 г. Това е първото голямо решение, за което политиците се споразумяха на световната среща за климата на ООН „COP26“, която в момента се провежда в Глазгоу, Великобритания, отбелязва Би Би Си.

Сред лидерите, които са заявили готовност да подпишат документа, е и президентът на Бразилия Жаир Болсонаро. Неговото участие е особено важно, предвид щетите, които администрацията му нанесе в Амазонските гори през последните години.

Еколозите приветстваха решението на политиците, но предупредиха, че предишното споразумение, сключено през 2014 г., „не показа никакво забавяне в обезлесяването“. Двуседмичната среща в Глазгоу е ключова, политиците ще обсъждат климатичната криза и различни стратегии за забавянето на ефекта на промените в климата.

Сред останалите държави, които са дали заявка, че ще подпишат документа, са Канада, Русия, Китай, Индонезия и Демократична република Конго – на тяхна територия се намират 85% от световните гори, пише Би Би Си. За каузата се отделят 14 млрд. долара държавно и частно финансиране. Сумата е заделена най-вече за развиващите се държави и трябва да бъде вложена във възстановяването на унищожените райони, справянето с горските пожари и подкрепата на местните общества.

Междувременно правителствата на общо 28 държави ще се посветят на ограничаването на обезлесяването, причинено от световната търговия с храна и производството на агрикултурни продукти като палмово масло, соя и какао. Въпросните индустрии изискват големи пространства – за пасища или за засаждането на нови култури.

През октомври 2021 г. девет филантропски организации дариха рекордна сума от общо 5 млрд. долара за справяне с климатичните промени. Сумата е достатъчна за опазването на 30% от планетата до края на 2030 г. и ще бъде разпределена на различни каузи, посветили дейността си на работа с малцинствени общности в страни с висок риск да пострадат от климатичните промени.

Вижте още: ДЕВЕТ ДУШИ С РЕКОРДНО ДАРЕНИЕ ОТ $5 МЛРД. СРЕЩУ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах