Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на полемиката, костите на Филип Македонски идентифицирани

Международен екип от изследователи успя да докаже, че костите от Вергина са негови

Костите на Филип Македонски са открити в това златно ковчеже. - Край на полемиката, костите на Филип Македонски идентифицирани

Костите на Филип Македонски са открити в това златно ковчеже.

Македонският цар Филип Македонски най-сетне ще бъде оставен да почива в мир. Международен екип от изследователи, ръководен от гръцкия антрополог Антонис Барциокас и испанския палеонтолог Хуан Луис Арсуага, успя да идентифицира останките на древния владетел, съхранявани от десетина години в кутии и считани за недоказано негови.

Заключението с изключителна историческа стойност, публикувано в престижното американско списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), разбулва веднъж завинаги мистерията на македонските царски гробници, която вече четиридесет години занимава историци, археолози и антрополози от цял свят.

Гробниците са открити в селището Вергина, в северната част на Гърция, в центъра на областта Централна Македония. Там, в Археологическият комплекс Егас, един от най-значимите и богати в света, е погребана голяма част от аристокрацията на древната македонска цивилизация. За тях са иззидани обширни подземни гробници, затрупани под могили.

Комплексът е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1996 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg