Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на равенството в интернет в Щатите

Американската Федерална комисия за комуникации отмени мрежовата неутралност за доставчиците на интернет

Решението на Федералната комисия за комуникации най-вероятно ще предизвика противоречия. Много потребители, а може би и доставчици, няма да са съгласни с новата мярка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Край на равенството в интернет в Щатите

Решението на Федералната комисия за комуникации най-вероятно ще предизвика противоречия. Много потребители, а може би и доставчици, няма да са съгласни с новата мярка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стига да имате достъп до интернет, можете да отворите всеки уебсайт, който не е блокиран в страната, в която се намирате (не опитвайте с YouTube и Уикипедия в Китай, безсмислено е). Скоростта на отваряне би трябвало да е еднаква, който и да е сайтът. Популярно казано, именно това е основната страна на мрежовата неутралност – еднаквата скорост на отваряне на която и да е страница, без значение дали принадлежи на огромна организация или на малък бизнес, училище, клуб или частно лице.

Американската Федерална комисия за комуникации отмени мрежовата неутралност (net neutrality) за доставчиците на интернет и с отпадането на задължението за мрежова неутралност доставчиците могат да започнат да приемат плащания за по-бърза, привилегирована достъпност. Това неминуемо ще повлияе отрицателно на най-малките участници в огромния електронен пазар след влизане на дерегулацията в сила. Независимо дали потребителите в САЩ търсят съответния уебсайт или съдържание по ключови думи директно през адресния ред на предпочитания си браузър, или през вторичното посредничество на търсачка като Гугъл, Бинг или Яху, те просто ще отварят по-лесно сайтовете на по-големи организации – например тези на социалните мрежи, YouTube, държавни институции или мощни компании. Сайтовете на по-малки пазарни играчи ще бъдат по-трудно достъпни, ако собствениците им не финансират по-голяма скорост на отваряне.

Точно както в случая с неимоверното окрупняване на медийна собственост при съвпадащата по време сделка за сливане на „Дисни” и „Фокс”, основните притеснения могат да бъдат за тенденция към монополизиране и уеднаквяване на информационната среда. В България имаме печален опит с практики с такъв резултат. Разнообразието на съдържание в традиционните хартиени и електронни медии, както и в новата информационна среда, каквато е интернет, е ключово за запазване на критичната мисъл, дебатите, свободата на мисълта и словото.

Пропазарните, икономически десни лобита в Щатите принципно защитават всяка форма на дерегулация, която позволява по-голяма свобода на действие на най-големите играчи, обикновено в ущърб на по-малките участници в обмена на стоки и услуги, които имат интерес от по-строги държавни регулации, целящи равнопоставени условия за действие. Обикновено лобизмът на големите пазарни фактори оказва влияние върху щатското законодателство, формирано при условия, различни от тези на Стария континент.

В Европейския съюз мрежовата неутралност е гарантирана от всички членуващи държави. Но примерът на водеща сила като Америка надали ще остане без отражение в очакванията дори на взаимоотхвърлящи се фактори и от нашата страна на Атлантика.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах