Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на сагата с паметника пред НДК

Върховният административен съд реши творбата на Валентин Старчев да бъде демонтирана

Паметникът пред НДК е вероятно най-мразеното произведение на изкуството у нас. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“ - Край на сагата с паметника пред НДК

Паметникът пред НДК е вероятно най-мразеното произведение на изкуството у нас. Снимка: Румен Добрев, „Площад Славейков“

Столичната община вече може да демонтира паметника пред НДК. Дебатът за съдбата на творбата „1300 г. България” приключи след решение на Върховния административен съд, който отхвърли жалбите на автора на Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу намерението на Общината да премахне монумента.

От полуразрушения паметник ще бъдат оставени само скулптурите – те вероятно ще бъдат експонирани в Музея за социалистическо изкуство. А на мястото на „1300 г. България“ пред НДК ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Вижте още: ДИНОЗАВЪРЪТ ПРЕД НДК Е МЪРТЪВ! ДА ИЗРИНЕМ ТЛЕННИТЕ МУ ОСТАНКИ!

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник, отбелязва „24 часа“. Собствеността над произведението принадлежи на Столична община.

„Още не сме получили решението на съда”, коментира зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Засега не е решено кога ще бъде демонтиран паметникът, наричан от софиянци с редица нелюбезни имена.

Вижте още: ПАМЕТНИКЪТ ПРЕД НДК Е НЕДОСЕГАЕМ, ЗАЩОТО Е ХУДОЖЕСТВЕНО ПРОИЗВЕДЕНИЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg