Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Край на сувенирните будки около туристическите обекти в Рим

Забранено е къпането във фонтани, ходенето полу- или напълно гол и да се яде на публично място храна, която замърсява

Сергиите с кич петнят имиджа на града, смятат в Общината. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Край на сувенирните будки около туристическите обекти в Рим

Сергиите с кич петнят имиджа на града, смятат в Общината. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сувенирните щандчета, разположени около най-популярните туристически забележителности в Рим, ще бъдат преместени. Общината предприема мярката в опит да подобри „благоприличието и сигурността“ на местата в италианската столица, които привличат най-много посетители, съобщава „Гардиън“.

Сергиите не са съвместими с околния пейзаж, смята кметът на Рим Вирджиния Раджи. Там се предлагат всякакви джунджурии, тениски, чаши, миниатюри на Колизеума и фигурки на най-различни личности – от папа Франциск до Доналд Тръмп.

17 подобни обекта ще бъдат преместени от фонтана „Ди Треви“, площадите „Испания“ и „Навона“, Пантеона. На 8 от тях ще бъде позволено да продължат бизнеса си, но далеч от забележителностите, се отбелязва в съобщение на Общината. Раджи отдавна обеща, че ще премахне сергиите – по думите ѝ решението се взима, за да се защити културно-историческото наследство на Рим и същевременно да се засили безопасността на най-посещаваните места в столицата. През 2019 г. кметът обясни, че сувенирните щандове „петнят имиджа на града“.

От лятото на 2019 г. е забранена и нелегалната улична търговия, но мнозина амбулантни търговци практикуват и до днес на най-популярните за чужденците места. Разчистването на площадите и историческите паметници влиза в сила от 1 януари, но въпреки това на 2 януари пред „Ди Треви“ са открити две сергии.

Раджи се опитва да подобри градския пейзаж и по други начини – въведена е забрана да се седи на стълбите на площад „Испания“, около забележителностите няма да може да се яде храна, която замърсява, туристите не може да се разхождат полу- или напълно голи или да смъкват куфари по исторически стълбища. Солени глоби са предвидени и за онези, които си позволяват да се къпят в градските фонтани.

Много от тези наредби ще бъде трудно да бъдат наложени, но градската управа в Рим вече успя с премахването на „центурионите“ – хора, които се обличат в туники и размахват декоративни мечове, за да позират за снимки с туристи срещу заплащане.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС