Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Край на тишината за Софийската филхармония!

Концерти в зала „България“ пред половин салон публика, но със забележителни солисти. Летни музикални вечери в Квадрат 500

Цигуларят Светлин Русев е солист в концерта на Софийската филхармония на 28 юни в зала „България“.  - Край на тишината за Софийската филхармония!

Цигуларят Светлин Русев е солист в концерта на Софийската филхармония на 28 юни в зала „България“.

През юли и август в София тази година ще бъде необичайно оживено – мъртвите за културата март, април и май по време на карантината провокираха Софийската филхармония да планира извънреден летен сезон, в който ценителите ще могат да се насладят на концерти с именити солисти. Сред тях са Светлин Русев, Веско Ешкенази, Минчо Минчев… 

След месеците тишина зала „България“ ще посрещне първите си зрители – не повече от половин салон, според противоепидемичните предписания на министъра на здравеопазването. Предстоят и концерти на открито –  във вътрешния двор на Националната галерия – Квадрат 500.

Зала „България“

Първото излизане на филхармониците на сцена след изолацията е на 28 юни в зала „България“. Под диригентството на Найден Тодоров ще бъдат изпълнени „Софийски импресии“ от Ценко Минкин, Концерт за цигулка и оркестър № 4 от Моцарт, „Vorrei morire“ от Франческо Паоло Тости и „Panis angelicus“ от Цезар Франк. Солисти ще бъдат цигуларят Светлин Русев и тенорът Михаил Михайлов.

Следва концерт на 5 юли в зала „България“ с произведения на Моцарт; диригент е Пламен Джуров, а солисти са пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин. Цигуларят Веско Ешкенази ще свири на същата сцена на 12 юли „Годишните времена“ на Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Пиацола, дирижира Найден Тодоров.

На 19 юли ще прозвучат „Adagio“ на Томазо Албинони и „Стабат Матер“ на Джовани Батиста Перголези – „Стабат Матер” със солисти сопраните Стефани Кръстева и Ина Кънчева; на 26 юли в програмата са отново произведения на Моцарт – Концерт за цигулка № 5 и Симфония № 29 с цигуларя Марио Хосен и диригент Георги Димитров; на 2 август Филхармонията ще изпълни творби от Дворжак и Йозеф Сук с диригент Константин Илиевски; на 9 август предстои концертът „Приказка за тромпет“ със солист Петър Македонски и диригент Цанислав Петков; на 16 август ще бъдат изпълнени Концерт за кавал и оркестър с участието на Теодосий Спасов и „Кармен сюита“ от Бизе/Шчедрин с диригент Григор Паликаров; на 23 август ще прозвучат Концерт за обой, цигулка и оркестър на Йохан Себастиан Бах, Концерт за цигулка и оркестър № 1 от Йозеф Хайдн и „Малка нощна музика“ от Моцарт, солисти са Минчо Минчев (цигулка) и Джулио Бозети (обой), диригент е Найден Тодоров; на 30 август е денят за Концерт за тромпет и оркестър от Йохан Баптист Георг Неруда, Концерт за две цигулки в ре минор от Бах, сюита „Каприол“ от Питър Уорлок и Концерт за тромпет и оркестър от Зигфрид Курц със солисти Калина Христова (цигулка), Павел Златаров (цигулка) и Петър Македонски (тромпет), на диригентския пулт ще излезе Любомир Денев-син.

Квадрат 500

От 3 юли в петъците Софийската филхармония ще огласява атриума на Квадрат 500. В поредицата, озаглавена „Романтично лято в Квадрат 500“, участват Струнен квартет „Филхармоника“, „София квартет“, Струнен квартет „Фрош“, Филхармоничен Духов квинтет & Кварто квартет, „Белла воче“ & Флейтов квартет на СФFlautissimo и Камерен ансамбъл „Класик Арт“ с Явор Добрев (кларинет) и Михаил Михайлов (валдхорна).

Билетите за концертите вече са налични на касата на Филхармонията и онлайн; пропуските за Квадрата ще дават достъп и до експозициите в галерията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах