Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Край нея всичко минава за култура (снимки)

Красавицата в архитектурната колекция на София - сградата на Народния театър, празнува 110-годишнината си

Момент от ремонта и консервацията на двуфигурните скулптурни композиции, поставени в четирите ъгъла на покрива на сградата. Снимки: Божидар Марков и Архив на Народния театър - Край нея всичко минава за култура (снимки)

Момент от ремонта и консервацията на двуфигурните скулптурни композиции, поставени в четирите ъгъла на покрива на сградата. Снимки: Божидар Марков и Архив на Народния театър

И на 110 години една красавица в София е все така бляскава – сградата на Народния театър. Край тази дама всичко придобива авторитет – затова фасадата й е най-снимана в столицата, залата й е най-желана за премиери, а площадът й – най-наеман за събития. Как е създадена тази сграда и как се е развивала през годините, разказва фотоизложба, която ще бъде открита в понеделник в градината край фонтана пред театъра.

Присъствието й дължим на Фердинанд, чиято култура днес е забележима навсякъде в София. С Указ князът отчуждава терен на мястото на бившия дъсчен театър „Основа“ и през юни 1904 г. започва строежът на сградата по проект на виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Стенописите в голямата зала са дело на друг виенчанин – художникът Рудолф Фукс. Откриването на театъра на 3 януари 1907 г. е белязано с бунт – група студенти освиркват княза и той – отново с указ – затваря Софийския университет за половин година.

Архивни фотографии и снимки на Божидар Марков припомнят някои знакови моменти от създаването на Народния театър, от реконструкцията му през 1976 г., от реставрацията в периода 2004-2006 г., когато бе реновирана и консервирана централната и южна част на сградата, салонът и фоайетата на Голяма сцена, обновена бе и позлатата на интериора. Последните кадри са от ремонта това лято.

Желязната завеса след пожара през 1923 г., когато по време на действието „Геновева” от постановката „Апотеоз на родното драматично изкуство, по случай 65 години от първото българско театрално представление в Шумен” избухва пожар на сцената. Декорите пламват и пожарът обхваща сцената, зрителната зала, дамския и мъжкия гардероби, ателиетата на театъра.

Театралният салон след пожара през 1923 г.

Юни 1973 г. От 12 септември 1972-а до 28 март 1976 г. под ръководството на арх. Иван Томов се извършва основна реконструкция, която връща основната сграда на театъра към вида й от 1907 година.

2004–2006 г. – Реставрация на централната фасада и надписа „Народен театър „Иван Вазов”

2004–2006 г. – момент от реконструкцията на покрива и фронтона

По време на реставрацията през 2004-2006 г. екип от реставратори, художници и строители възстановяват блясъка и красота на женските фигури под корниза на фасадата, фигурите на музите, разположени на фронтона, а също и фризовете от пластични форми под главния корниз.

През 2004 г. се разработва план за реставрация на декоративните пластики на балконите и фоайетата с цел постигане на цялостна визия и свързването им в общ ансамбъл. Реставрацията започва от фоайето на Първи балкон. Подновени и освежени са фреските на купола на главното фоайе и позлатата на ъгловите орнаменти.

По време на реставрацията 2004-2006 г. големият салон претърпя сериозно обновление.

Обновяване на позлатата на двете рамки на сцената

Началото на ремонта през юни 2017 г. – подмяна на столовете в зрителната зала, която се прави за първи път от 1976 г. насам.

Профилактика на полилея в голямата зрителна зала. Той е изработен в Сливен от кристално стъкло, съдържа 164 елемента и тежи 1000 кг. За почистването му е свален от 18 метра височина.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

#ИскаПлаче

ДС