Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кралицата на пърформанса Абрамович експлоататорка?

Звездата е безскрупулна, не плаща на асистентите си

Още с появата си в Ню Йорк през 70-те сръбкинята Марина Абрамович предизвиква фурор. - Кралицата на пърформанса Абрамович експлоататорка?

Още с появата си в Ню Йорк през 70-те сръбкинята Марина Абрамович предизвиква фурор.

Една от най-известните съвременни артистки в света – кралицата на пърформанса Марина Абрамович, не плаща на своите асистенти и хората, които работят за нея. Това стана ясно след обява в сайта на института, който богатата дама ръководи и носи нейното име.

Оказа се, че Абрамович периодично търси хора с изключителни професионални умения в пиара и рекламата, администативната дейност, артисти и изкуствоведи. Те обаче се наемат като „доброволци”, без да получат нито стотинка в замяна. Когато това им омръзне, ги заменят с нови доброволци.

Новината за поредната обява от Абрамович, приканваща професионалисти да й станат асистенти и да се заемат безплатно с нейните дела, взриви социалните мрежи преди ден. Дори най-върлите фенове на Марина въстанаха срещу нея и заявиха, че ще преосмислят отношението си.

Артистката е известна преди всичко със своите пърфоманси, които изобличават задръжките в обществото и отприщват притаена агресия. Дали тези произведения не са всъщност хитро изчислени хватки с цел натупване на печалба, се питат днес хората, които я боготворяха вчера.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Докторантите по история на изкуството във Великобритания и САЩ доскоро се надяваха, че един ден и те биха могли да започнат работа в наскоро създадения Институт „Марина Абрамович“. Десетки от тях са посветили дисертациите си на работата и живота на 67-годишната звезда и етиката, към която творбите й приканват. Сега трябва да преглътнтат поредното разочарование от света на изкуството и да приемат факта, че това е поредната експлоататорка, заслепена от парите и успехите си.

Самата Абрамович, която е една от най-добре поставените на пазара артистки, неотдавна получи тлъста субсидия за своя новосъздаден институт, въпреки че в него работят единствено доброволци. Отделно Абрамович събра средства от дарители в размер на 660 000 долара. Преди няколко месеца за Световното по футбол звездата „се продаде” на Адидас и засне пърформанс, в който всички участници бяха обути с маратонки на известната марка.

Ето какви изисквания има Абрамович към професионалистите, готови да жертват времето си безплатно а нея:

Първата позиция е за администратор. От доброволеца се очаква да върши основната административна работа, да планира и развива специални събития. За да започнете да се трудите на ползу Абрамович, трябва да имате „отлични умения за писане на текстове, професионално владеене на Microsoft Word и Microsoft Excel, и задължително – голям опит в бързо развиващи се изкуства и НПО-та. Късметлията, който ще бъде нает,  ще получи в замяна „възможността да расте в организацията и да се изкачва по стълбицата й”, но не и да стигне до някакво, макар и минимално финансово възнаграждение.

Другата възможност е да станете технически доброволец. Това означава, че ще се грижите за поддръжката на онлайн списанието „Институт Марина Абрамович“, както и за официалния сайт. За такава чест се изисква да имате първоначални умения в Javascript / JSON / Jquery, HTML5, CSS, видео стрийминг, снимане на филми и публикуването им във Vimeo и Youtube Live. В замяна получавате шанса „да развиете своите умения във високата среда на изкуството”.

Институтът предлага и „вакантно” място за асистенти във видео и аудио продукциите.

Ако още не сте намерили начин как да дарите усилията си на своята звезда, не се отчайвате. Търсят се и хора за специалните проекти, които да работят върху дигиталните продукции. От тях се изискват „отлични организационни и комуникационни умения, професианолно владеене на офис и фотошоп програмите, те трябва още да могат да кодират записи, да имат опит с неправителствените организации, да са способни на брилянтно общуване с партньорите извън арт сферата и да проявяват силна страст за разширяване ролята на изкуството в различни общества”. Ако притежавате тези качества, какво друго да правите с тях, освен да дарите всичките си натрупани усилия на Марина Абрамович, чието богатство и без друго расте доста бързо.

Последното вакантно място е за изкуствоведи. Те ще се занимават с „нематериалното съдържание на произведенията”, т.е., ще пишат статии и ще правят изследвания, които да покачват цената на работите на Абрамович. За да вършите това достойно дело, трябва да имате завършено образование по история на изкуството, да сте специализирали в съвременните арт практики, най-вече пърформанса. В замяна не получавате никакви облаги, освен ако не сте просто богат изкуствовед, който иска да практикува уменията си безплатно.

Всички тези позиции са за професионалисти, които ще се трудят на половин работен ден или два пълни в седмицата. От какво ще живеят тези хора, това не е работа на Марина Абрамович.

Алчността на звездата предизвика бесни реакции в социалните мрежи. „Срам за теб, Марина”, написа изследователка от галерия „Тейт“ в Туитър. „Ако неплатена длъжност изисква от вас професионални умения, това означава, че не ви канят за доброволец, а просто да работите в полза на капиталиста”, реагира друг.

Само преди година тенденцията фирмите да наемат доброволци, които да експлоатират безогледно, докато те не си поискат заплащане, стана повод за големи скандали във Великобритания. Оказа се, че огромна част от света на изкуството се крепи от току-що завършили докторанти, които биват наемани без възнаграждение, уж за да натрупат някакъв стаж. На такива хора обикновено се намеква, че след като придобият известни умения, ще бъдат поканени да започнат официално добре платена работа. След един момент обаче, когато доброволците вече имат нужда от пари, галериите ги гонят и вземат нови лапни-шарани.

Заради тази практика няколко университета във Великобритания бяха санкционирани, че не плащат стипендии на хора, които правят след докторски проучвания при тях. Въпреки че тези млади учени обикновено имат друга професия и ползват във въпросната институция напълно безплатно библиотеки, лаборатории и експертно мнение, местната преса повдигна въпроса за техния интелектуален труд, който заслужава подобаваща оценка.

В този смисъл Институт Марина Абрамович постъпва още по-безотговорно към специалистите в света на изкуството. „Дори Джеф Кунс изглежда по-честен и открит от нея”, написа „Арт Нюз Пейпър“. Кунс, за когото се знае, че наема млади кадърни художници, които да му рисуват картините и да му правят скулптурите, поне плаща на всички средната заплата за Америка. Само преди месец той се похвали в интервю, че за него работят 260 артисти, на които осигурява прехраната. Е, след това Кунс продава за милиони долари произведенията, направени от тях, но поне хората имат една човешка издръжка. А Абрамович иска всичко даром, въпреки че винаги се е преструвала, че страни от света на парите.

Марина Абрамович, наричана „кралицата на пърформанса” е родена в Сърбия през 1946 г. От началото на 70-е акциите й предизвикват фурор в Ню Йорк, където живее до днес. В работите си тя изследва връзката между артиста и публиката, границите на човешката психика и жестокостта, до която човек може да стигне, ако е поставен при различни обстоятелства. В една от най-известните си първи творби, тя оставя тялото си на разположение на хората от публиката, като ги приканва да правят с нея каквото си поискат. В близост до нея са подредени различни инструменти. Като резултат, няколко души развиват силна агресия и се опитват да посегнат на живота й. Така Абрамович показва, че жената е поставена в позицията на омразно същество в обществото. Напоследък обаче, особено след проявите й на алчност, хората започнаха да я наричат не Кралицата, а Бабата на пърформанса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах