Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кралицата: Ще се наложи да изтърпим още, но добрите дни ще се завърнат

Обръщението на Елизабет II към нацията гледано от 24 млн. зрители

„Моментите, когато Обединеното кралство се е сплотявало, за да аплодира своите медици и останалите служители навън, ще бъдат запомнени като проява на националния ни дух, а символите му ще са пъстроцветните дъги, нарисувани от децата“, каза Елизабет II в речта си. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кралицата: Ще се наложи да изтърпим още, но добрите дни ще се завърнат

„Моментите, когато Обединеното кралство се е сплотявало, за да аплодира своите медици и останалите служители навън, ще бъдат запомнени като проява на националния ни дух, а символите му ще са пъстроцветните дъги, нарисувани от децата“, каза Елизабет II в речта си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 24 млн. зрители са гледали обръщението на британската кралица към нацията, излъчено на 5 април вечерта. В петата си извънредна реч към британците от началото на своето управление Нейно Величество благодари на хората, които си стоят по домовете и сподели признателността си към „онези, които се обединиха, за да помогнат на останалите“.

Надявам се в идните години всеки да се гордее как е отговорил на това предизвикателство. И онези, които ще дойдат след нас, ще казват, че британците от това поколение са били не по-малко силни от предишните – каза Елизабет II. – Че самодисциплината, спокойната и подплатена с чувство за хумор решителност, както и солидарността все още са характерните черти на тази страна. Гордостта ни от това какви сме не е нещо минало, тя определя нашето настояще и нашето бъдеще.

Речта ѝ от Уиндзорския дворец е видяна и чута от 23,97 млн. зрители, което я превръща във второто най-гледано телевизионно излъчване за годината. За сравнение, традиционната ѝ коледна реч през 2019 г. привлече 7,85 млн. зрители, отбелязва Би Би Си. Засега първенец по рейтинг тази година остава съобщението миналия месец на Борис Джонсън за новите ограничения, свързани с преодоляване на коронавирусната пандемия – то е гледано от 27 млн. зрители.

И преди сме се изправяли пред предизвикателства, но това е различно. Този път се обединяваме с всички държави и народи по света в общо усилие, използвайки големия напредък на науката и инстинктивното ни състрадание да лекуваме другите. Ще успеем и успехът ще принадлежи на всеки от нас“, каза монархът.

Това е петото извънредно обръщение на кралица Елизабет II в нейното 68-годишно управление. Първото е през 1991 г., в началото на войната в Ирак. Второто е в деня на погребението на Диана, принцеса на Уелс, през 2002-а се обърна към нацията в навечерието на погребението на майка си. Последното бе по повод „диамантения юбилей“ на нейното управление, единственото по положителен повод.

Би трябвало да се утешим с това, че макар да е вероятно да се наложи да изтърпим още, по-добрите дни ще се завърнат, ще бъдем отново с приятелите си, ще бъдем отново със семействата си, ще се срещнем отново“, завърши обръщението ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах