Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фреска под мазилката в кралския дворец в Неапол

Стенописи на Никола Мария Роси в будоара на Мария-Амалия Саксонска

Сводът е покрит с фреска, изобразяваща богинята на мъдростта Минерва, предсказваща на кралицата щастливо и многобройно потомство - в крайна сметка двойката се сдобила с 18 деца. - Фреска под мазилката в кралския дворец в Неапол

Сводът е покрит с фреска, изобразяваща богинята на мъдростта Минерва, предсказваща на кралицата щастливо и многобройно потомство - в крайна сметка двойката се сдобила с 18 деца.

В продължение на две столетия старинна фреска е стояла скрита и забравена под орнаментална мазилка от деветнайсети век. Стенописът е на художника Никола Мария Роси (1690-1758) и е украсявал тавана на спалнята на кралица Мария-Амалия Саксонска. В момента изображението се реставрира от студенти от академията „Сестра Орсола Бенинказа”.

Слой мазилка с неокласицистични орнаменти от деветнайсети век е покривал фреска от ученика на Франческо Солимена. Архитектът Гаетано Дженовезе е замазал изображението с бяло покритие след ремонт на двореца през 1840-а. В началото на ХХ в. към слоя е добавен нов. Тъкмо под тези два пласта се крият образите на Никола Мария Роси, създадена в 1738 г.

Изображенията са открити под декоративни рисунки.

Изображенията са открити под декоративни рисунки.

Сводът е покрит с фреска, изобразяваща богинята на мъдростта Минерва, предсказваща на кралицата щастливо и многобройно потомство – в крайна сметка двойката се сдобила с 18 деца. От едната страна се надига Аврора, божеството на зората, като знак за добри поличби. В ниската лява част синкретичният елинистически бог на медицината Харпократ, син на Изида и Озирис, символизира излекуването от всяка болест.

Фреската се намира в стая, дълга пет метра, широка три и висока шест, която поначало е служела като будоар. Впоследствие е била преустроена в частна капела, а най-сетне – в спалня на кралица Мария-Амалия, която прекарва тук първата си брачна нощ с крал Карл ІІІ Бурбонски през същата 1738 година. По-късно двамата напускат кралството на Двете Сицилии, защото Карл наследява испанския трон.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Една от залите на кралския дворец в Неапол

Една от залите на кралския дворец в Неапол

Тази стая пази спомена за сантименталната връзка на двамата владетели, сключили брак по задължение, но оказали се щастливо влюбени един в друг. От тук се е откривала гледка към неаполитанския залив. Под прозореца на будоара през осемнайсети век е имало и тиха градина – една от перлите на кралския дворец в Неапол. Днес градината не съществува.

Кралица Мария-Амалия Саксонска, портрет на Луис де Силвестре от 1738 г., Музей „Прадо“

Кралица Мария-Амалия Саксонска, портрет на Луис де Силвестре от 1738 г., Музей „Прадо“

Апартаментите на кралицата са открити за посещения след дълъг ремонт, започнал още през 1990-а, след като помещенията дълго време са били използвани за склад. Досега не се знаеше, че под обикновената декорация на тавана на будоара се крие фреска. Внимателно изследване на стари планове на двореца отпреди ремонтите през ХІХ в. показват, че именно това е алковът на владетелката. През 1840-а Фердинандо ІІ премества кралските жилища от първия на втория етаж. За съжаление са разрушени стаите на Карло ІІІ Бурбонски.

Две столетия по-късно гражданите на Неапол и туристите могат да се насладят на същото „небе”, пазило съня на кралицата всяка вечер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах