Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кралският национален театър прекъсва спонсорството на „Шел“

Поредната културна институция във Великобритания, която се отказва от парите на горивните гиганти заради климатичните промени

Националният театър на Великобритания отказва годишната вноска на „Шел“ в размер на 15 хил. паунда. - Кралският национален театър прекъсва спонсорството на „Шел“

Националният театър на Великобритания отказва годишната вноска на „Шел“ в размер на 15 хил. паунда.

Кралският национален театър в Лондон обяви, че прекъсва партньорството си с „Шел“ от 2020-а – една от мерките на институцията срещу климатичните промени. Компанията е един от „златните корпоративни членове“ в корпорацията, в която допринася с членски внос от най-малко 15 хил. паунда годишно. Сред останалите членове са фармацевтичния гигант „GlaxoSmithKline“ и инвестиционната фирма „Goldman Sachs“, пише „Гардиън“.

В минали години горивния гигант бе спонсор на годишния младежки театрален фестивал. С първо издание през 1995 г., форумът бе финансиран от „Шел“ до 2007 г., когато „Банк ъф Америка“ пое спонсорството.

Решението на театъра идва във време, когато екоактивисти атакуват всички по-големи културни институции във Великобритания заради връзките им с компании, които замърсяват околната среда. Миналата седмица Кралският Шекспиров театър обяви, че след дълги преговори е решил да прекрати 8-годишните си взаимоотношения с „Бритиш петролиум“. Това се случи след като институцията бе подложена на натиск от артисти, екоактивисти и младежи от цялата страна, които заплашиха, че ще бойкотират постановките на трупата.

Националният театър излезе с изявление, че си е поставил цел да стане „въглеродно неутрален“ до 2050 г., в съответствие с изискванията, описани в т. нар. Парижко споразумение. За целта институцията си поставя „амбициозни цели, за да се движим към нулев въглероден отпечатък“ и от ръководството се похвалиха, че работят по въпроса от 2016 г. – в резултат на това театърът е намалил разходите си на енергия и вода с 25%.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

„Шел“ са ценен и дългогодишен поддръжник на Националния театър, но членството на компанията в корпорацията ни ще приключи през юни 2020-а – се казва в изявлението им. – Ние създаваме творчество, което по своята същност е преходно; използваме сурови материали, топлина, светлина и звук, каквито карат хората да бъдат на определено място в точното време. Ние вярваме обаче, че театърът може да е част от решението – ние разказваме истории, оформяме културата и насърчаваме съчувствие и разбиране.

Говорител на горивната компания потвърди края на партньорството с Националния театър и заяви, че „Шел“ „приемат, че са необходими незабавни действия“, а „осъзнаването на климатичните промени в последните месеци е хубаво нещо“. В изявлението се казва още, че компанията „ще се посвети на своята роля, като помисли за своите вредни емисии и помогне на потребителите си да намалят своите“.

Вижте още: СЛЕД ОБЩЕСТВЕН НАТИСК: КРАЛСКИЯТ ШЕКСПИРОВ ТЕАТЪР ОТКАЗА ПАРИТЕ НА „БРИТИШ ПЕТРОЛИУМ“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах