VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кралският национален театър прекъсва спонсорството на „Шел“

Поредната културна институция във Великобритания, която се отказва от парите на горивните гиганти заради климатичните промени

Националният театър на Великобритания отказва годишната вноска на „Шел“ в размер на 15 хил. паунда. - Кралският национален театър прекъсва спонсорството на „Шел“

Националният театър на Великобритания отказва годишната вноска на „Шел“ в размер на 15 хил. паунда.

Кралският национален театър в Лондон обяви, че прекъсва партньорството си с „Шел“ от 2020-а – една от мерките на институцията срещу климатичните промени. Компанията е един от „златните корпоративни членове“ в корпорацията, в която допринася с членски внос от най-малко 15 хил. паунда годишно. Сред останалите членове са фармацевтичния гигант „GlaxoSmithKline“ и инвестиционната фирма „Goldman Sachs“, пише „Гардиън“.

В минали години горивния гигант бе спонсор на годишния младежки театрален фестивал. С първо издание през 1995 г., форумът бе финансиран от „Шел“ до 2007 г., когато „Банк ъф Америка“ пое спонсорството.

Решението на театъра идва във време, когато екоактивисти атакуват всички по-големи културни институции във Великобритания заради връзките им с компании, които замърсяват околната среда. Миналата седмица Кралският Шекспиров театър обяви, че след дълги преговори е решил да прекрати 8-годишните си взаимоотношения с „Бритиш петролиум“. Това се случи след като институцията бе подложена на натиск от артисти, екоактивисти и младежи от цялата страна, които заплашиха, че ще бойкотират постановките на трупата.

Националният театър излезе с изявление, че си е поставил цел да стане „въглеродно неутрален“ до 2050 г., в съответствие с изискванията, описани в т. нар. Парижко споразумение. За целта институцията си поставя „амбициозни цели, за да се движим към нулев въглероден отпечатък“ и от ръководството се похвалиха, че работят по въпроса от 2016 г. – в резултат на това театърът е намалил разходите си на енергия и вода с 25%.

Америка за България

„Шел“ са ценен и дългогодишен поддръжник на Националния театър, но членството на компанията в корпорацията ни ще приключи през юни 2020-а – се казва в изявлението им. – Ние създаваме творчество, което по своята същност е преходно; използваме сурови материали, топлина, светлина и звук, каквито карат хората да бъдат на определено място в точното време. Ние вярваме обаче, че театърът може да е част от решението – ние разказваме истории, оформяме културата и насърчаваме съчувствие и разбиране.

Говорител на горивната компания потвърди края на партньорството с Националния театър и заяви, че „Шел“ „приемат, че са необходими незабавни действия“, а „осъзнаването на климатичните промени в последните месеци е хубаво нещо“. В изявлението се казва още, че компанията „ще се посвети на своята роля, като помисли за своите вредни емисии и помогне на потребителите си да намалят своите“.

Вижте още: СЛЕД ОБЩЕСТВЕН НАТИСК: КРАЛСКИЯТ ШЕКСПИРОВ ТЕАТЪР ОТКАЗА ПАРИТЕ НА „БРИТИШ ПЕТРОЛИУМ“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg