Кръщават руския анклав Калининград с името на Путин?

Владибалтийск и Балтийска област предлага като нови имена депутатът Сергей Миронов

Руският президент Влaдимир Путин. Снимкa: ЕПA/БГНЕС - Кръщават руския анклав Калининград с името на Путин?

Руският президент Влaдимир Путин. Снимкa: ЕПA/БГНЕС

Владибалтийск да бъде новото име на Калининград. Това предложи депутатът от руската Държавна Дума Сергей Миронов. Градът е отделен от Руската федерация и съществува като анклав между Литва, Полша и Балтийско море. Наскоро, заради отказа на Литва да допусне транзитно преминаване на стоки от Русия към града, напрежението между Русия и Литва ескалира и се наложи намесата на Германия, за да бъде предотвратен въоръжен конфликт.

Идеята на Миронов, публикувана в официалния му Телеграм канал, включва не просто преименуването на Калининград с името на Путин, но и назоваване на цялата Калининградска област с името „Балтийски край“. Това, според него, ще покаже истинските мащаби на Русия – от Тихия океан до Балтийско море.

„Преди 76 години, на 4 юли 1946, Кьонигсбергска област бе преименувана в Калининградска. Напомням, през 1946 г. столицата на Източна Прусия е трябвало да бъде наречена Балтийск, имало е и варианти за Славгород или Королевец, но точно тогава починал номиналният държавен глава Михаил Иванович Калинин и градът получил неговото име. Време е да се помисли за даване на статус на региона, който има стратегическо значение за Русия, а също и за преименуването на Калининград в съответствие със съвременните реалии и отечествените традиции“, написа в Телеграм Миронов.

Предложението му бе посрещнато с ирония от много коментатори. Един от тях дори излиза с предложение:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Може би има по-добри варианти? Например да стане направо Путибалтийск, няма смисъл от увъртане“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах