Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кръст с височина 55 метра може да се издигне над Шумен

Предстои експертен съвет да разгледа предложението на нерегистрираното сдружение „Християнска памет”

Визуализация на проекта с кръста - Кръст с височина 55 метра може да се издигне над Шумен

Визуализация на проекта с кръста

Кръст с височина 55 метра може да бъде издигнат на Шуменското плато, ако бъде прието предложението на сдружение „Християнска памет“, съобщи във Фейсбук председателят на Комисията за култура към Шуменския общински съвет Венцислав Венков. Днес, 21 юни, на заседание на комисията е било разглеждано предложението, подписано от Любомир Димитров като представител на нерегистрираното сдружение.

Всъщност „Християнска памет“ ще бъде регистрирано, ако се приеме предложението за кръста, наречен „Паметник на християнската признателност“. Предстои то да бъде разгледано от експертен съвет.

Идеята е 55-метровият кръст да бъде разположен в съседство с основния символ на Шумен – паметника „Създатели на българската държава“ на скулптора Крум Дамянов.

Според Българското национално радио, председателят на комисията е уточнил на заседанието, че всяко предложение трябва да се разгледа, особено ако вносителят не е анонимен. Общинските съветници ще го обсъдят подробно, когато се запознаят със становището на експертния съвет. Един от проблемите е, че сдружението няма юридическа регистрация, което може да създаде проблеми при създаването и даряването на паметника на общината.

До момента най-високият паметник с християнска символика, издигнат у нас, е 14-метровата статуя на Богородица в Хасково.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС