Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кръстиха новооткрит червей на Джеф Даниълс

Актьорът е изиграл убиец на паяци в пародиен хорър през 1990 г.

Джеф Даниълс в „Арахнофобия” (1990) - Кръстиха новооткрит червей на Джеф Даниълс

Джеф Даниълс в „Арахнофобия” (1990)

Учени нарекоха на името на Джеф Даниълс новооткрит паразит, който убива тарантули. Изследователите от Калифорнийския университет в Ривърсайд са отбелязали в научна публикация в списание „Journal of Parasitology” новия вид, когото са нарекли Tarantobelus jeffdanielsi. Причината да кръстят червея нематод на актьора Джеф Даниълс е неговата роля в пародийния хорър от 1990 г. „Арахнофобия”. В него Даниълс спасява цял град от смъртоносно нашествие на насекоми.

„Неговият персонаж във филма е убиец на паяци, а този паразит е именно такъв”, казва паразитологът от университета в Ривърсайд Адлър Дилман.

Нематодите, известни досега на науката, са над 25 хиляди вида. Те са най-разпространените живи същества на земята. През септември 2019 г. един от развъдниците на тарантули се обръща към Адлър Дилман за помощ. Някои от паяците били поразени от загадъчна инфекция. Образците, предоставени за изследване, имали странна бяла маса покрай устата. Дилман разбрал, че става дума за струпване на нематоди. Заразените тарантули се държали странно – ходели „на пръсти” и не се хранели. Органите, управляващи челюстите им, спирали да работят.

„Могат да минат месеци преди да умрат, защото тарантулите не се нуждаят от храна особено често, но ако са заразени, неизбежно ще умрат от глад”, уточнява Дилман.

Новооткритите червеи са вид самооплодяващи се хермафродити. Един от тях може да роди 160 нови червея за 11-те си дни живот.

„Когато разбрах, че в моя чест са нарекли нов вид червей, си помислих: „Защо? Нима си приличаме?” Честно казано, поласкан съм. И, разбира се, в Холивуд не си постигнал особен успех, преди да те признаят паразитолозите”, коментира събитието носителят на две награди „Еми”  Джеф Даниълс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах