Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кръв, черва и мозък или Възходът на гнусната телевизия

Обезглавявания, операции и човекоядци карат зрителя да закрива очите си

В сериала на NBC "Ханибал" Мадс Микелсен влиза в образа на д-р Ханибал Лектър, брилянтен съдебен психиатър, канибал и сериен убиец. - Кръв, черва и мозък или Възходът на гнусната телевизия

В сериала на NBC "Ханибал" Мадс Микелсен влиза в образа на д-р Ханибал Лектър, брилянтен съдебен психиатър, канибал и сериен убиец.

Изпитвам изключително силна любов към „Ханибал” – невероятната кинематография, дръзките истории, усещането за Гран Гиньоль – прословутия парижки театър на ужасите, но има нещо, което наистина не харесвам в него – това да го гледам.

Поздравявам създателя на този сериал – Брайън Фулър, за смелостта, с която ни показва персонажа на Ханибал Лектър, но не мога да гледам това шоу, защото е твърде брутално и натурално. Но и това парче от пъзела не може да бъде пренебрегнато. Какво – ако един сериал прави всичко без грешка, но е твърде тревожен, за да ти носи наслада, то тогава трябва ли да се гледа?

Сцена от сериала "Живите мътви"

Сцена от сериала „Живите мътви“

Отговорът е да, поне в случая на „Живите мъртви“. Това е най-гнусният сериал в телевизионния ефир, въпреки това не мога да се отлепя от екрана. Той е абсолютно завладяващ, въпреки че в него непрекъснато хвърчат откъснати глави. Зомбитата са толкова отвратителни, че мозъците и меките черепи на тези същества, ядящи плът, са нонстоп върху очите ми. Да, погнусен съм, но и това не ме спира да не пропусна нито един епизод. Може би моята поносимост към този сериал се дължи на факта, че зомбитата не са истински. Затова до някаква степен мога да понеса цялата тази мръсотия, лееща се от телевизора.

"От местопрестъплението: Маями"

„От местопрестъплението: Маями“

Кървищата и гнусотията са нов феномен в телевизията. Сериалът „Декстър” ни показваше цели осем сезона как се режат и разфасоват тела. Криминалните поредици и особено „От местопрестъплението” и неговите производни, са пълни с най-брутални гледки на мъртъвци.

"Игра на тронове"

„Игра на тронове“

”Игра на тронове” изобщо не е срамежливо шоу, що се отнася до рязането на ръце или забучването на глави на колове. А червеното не се пести и дори когато става дума за сватби, ако това ще послужи на създателите на сериала и ще бъде от полза на фабулата между враждуващите кланове.

Клайв Оуен в The Knick

Клайв Оуен в The Knick

Но най-гнусното нещо по телевизията в наше време не е гниещото лице на някое зомби, а човек върху операционна маса в най-новата тв драма на Стивън Содърбърг – The Knick. Клайв Оуен е в ролята на нюйоркски доктор през 1900 г. Той, като повечето практикуващи лекари от онази епоха, има впечатлително лоши резултати що се отнася до това да спасява човешки животи. Въпреки това обаче на него се гледа като на герой заради желанието му да използва дръзки нови методи за лечение. Този сериал ни показва чисто нов свят на рязане, дрениране, клампиране. В една от сериите докторът на Оуен лекува жена, чийто нос е абсолютно изяден от напреднала фаза на сифилис, а негов колега натъпква отново хернията на мъж там, откъдето я е извадил.

The Knick може и да не е „приятен” за гледане, но поне ни запознава с медицината в началото на ХХ век, показвайки силни персонажи и солидни истории. Кръвта, червата и човешките органи са началният препъникамък, но ако успеете да го преодолеете, ще се насладите на тази драма, показваща медицинския хаос на една напъпваща нация. Струва си гледането, па макар и през пръстите върху поразеното ни от шока лице.

”Чуждоземец” е нов сериал, който дори за шест епизода направи добра заявка за своя дял, що се отнася до гнусотата в телевизионния ефир. Видяхме как се реже човешко тяло, да не говорим за почти свръхреално отблъскващата сцена, в която мъж е бичуван със 100 камшика само ден, след като плътта му е разкъсана от още толкова броя удари в гърба. Кръв се лее навсякъде, а камерата е толкова близко, че зрителят без проблем вижда нервите в тъканта, която едва се държи върху скелета. Но най-вероятно няма да продължа да го гледам – не заради неговата гнусота, а заради това, че действието е твърде мудно за сетивата ми.

Границите трябва да бъдат разбивани, особено в толкова пренаселен ландшафт, какъвто е телевизионният ефир. Но насилието и гнилата плът не може да бъдат гаранция за пробив на един сериал. Ужасът на зрителя не може да бъде довод за добро позициониране на един сериал. С толкова много конкуренция, треската за това да бъдеш още по-гнусен и отблъскващ не може да продължи вечно. Нито пък трябва.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg