Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кръв, игли и човешки коси в Музея на престъпленията

Полицията на Лондон показва доказателства от 25 от най-знаковите простъпки в историята на града

Смъртоносната инжекция на братята Крей, контролирали Ийст Енд в Лондон през 50-те и 60-те години. Бутон от външната страна на куфарчето изстрелва иглата през дупка и инжектира жертвата със смъртоносна отрова. - Кръв, игли и човешки коси в Музея на престъпленията

Смъртоносната инжекция на братята Крей, контролирали Ийст Енд в Лондон през 50-те и 60-те години. Бутон от външната страна на куфарчето изстрелва иглата през дупка и инжектира жертвата със смъртоносна отрова.

Писмото на Джак Изкормвача, възглавничката от човешки коси на Ани Паркър, спринцовката на братята Крей, хладни оръжия с петна от кръв – всички тези предмети, белязали историята на лондонската престъпност, ще бъдат за първи път показани пред широка публика. Два века след създаването си, загадъчната сбирка на местната полиция се отваря за посетителите в Музея на Лондон.

От 1875 г. Скотланд Ярд ревностно пази улики и доказателства, които са част от най-нашумелите престъпления в историята на страната. Така полицията създава сбирка за обучението на своите офицери и детективи, до която достъп има единствено ограничена група поканени.

Но от тази седмица до 10 април 2016 г. експозицията „Музеят на престъпленията на показ” ще изложи пред публиката зловещите предмети, които са превръщали в легенда някои престъпници и са преобръщали хода на полицейските разследвания.

„Искаме чрез тази изложба посетителите да разберат, че това са действителни случаи, много от тях придобили широка известност – като Джак Изкормвача, и да напомним на хората за жертвите на тези престъпления”, заяви кураторът на изложбата Джеки Кели.

Музеят на Лондон, със съдействието на Скотланд Ярд и Службата срещу престъпността в Общината на столицата, са подбрали близо 600 предмета.

„Полицията ни предостави пълен достъп да уликите и доказателствата, за да изберем това, което искаме за покажем в нашата експозиция. Ние потърсихме и съвет от отдела по етика, с чиято помощ да включим най-подходящите предмети се оказа много важна за нас“, допълни Кели.

От своя страна, Музеят подчерта в специално комюнике, че е готов „да защити жертвите на престъпленията” и да не дава подробности по нито един случай, извършен след 1975 г.

Хладно оръжие със следи от кръв, вестникарски изрезки, чернобели снимки и възстановки в умален размер пресъздават двадесет и петте големи престъпления, показани в хронологичен порядък в залите, боядисани в бледо портокалов цвят.

Преди да се стигне до основното изложбено пространство, организаторите са показали в две зали оригиналния Музей на престъплението, така както е изглеждал в началото, когато се е създавала сбирката – в средата на XIX век. В тези помещения полицията е съхранявала между другите експонати и малката бяла възглавничка, избродирана с човешки косми от Ани Паркър, явявала се повече от 400 пъти пред Нощния съд на Гринуич в обвинения за пиянство.

Ани Паркър избродирала тази възглавничка със собствената си коса.

Ани Паркър избродирала тази възглавничка със собствената си коса.

Сред интересните експонати е копие на фалшиво писмо, което анонимен човек, вероятно журналист, е изпратил през 1888 г. до Централното управление на полицията. То е написано с червено мастило и подписано от Джак Изкормвача, откъдето всъщност известният убиец е получил и прозвището си.

Между април 1888 и февруари 1891 г. единадесет жени са брутално убити в източната част на Лондон от неизвестен престъпник. Всеобщата паника задейства най-крупното разследване, предприемано някога от полицията в цялата история на Обединеното кралство, за да се залови кръвожадния убиец, който и до днес не е идентифициран, докато в същото време пресата се надпреварва да продава сензационната история.

Между най-значимите предмети са и маските, използвани от братята Стрейтън, първите престъпници, осъдени във Великобритания благодарение на пръстови отпечатъци през 1905 г.

Там са още и куфарчето със спринцовката, която братята Крей, мафиотите, които контролирали всеки ъгъл на Ийст Енд в Лондон през 50-те и 60-те години, използвали срещу свидетели, за да наложат прочутия си „закон на мълчанието“ – чрез бутон от външната страна на куфарчето изстрелвали иглата през малка дупка и инжектирали жертвата си със смъртоносна отрова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС