Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кръвен тест ще проверява за над 50 вида рак

Екип от учени, финансиран от компании на Джеф Безос и Бил Гейтс, разработва метод за ранна диагностика на болестта

Ако тестът издържи клиничните проучвания, вероятно е да доживеем бъдеще, в което ракът ще се открива само с помощта на кръвна проба. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кръвен тест ще проверява за над 50 вида рак

Ако тестът издържи клиничните проучвания, вероятно е да доживеем бъдеще, в което ракът ще се открива само с помощта на кръвна проба. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обикновен кръвен тест може да разкрие над  50 вида рак, в някои случаи дори без човек да е показал симптоми, твърдят учени. Тестът би помогнал за по-лесното установяване на наличието на тумори и засичането им, когато са все още малки, по-лесни за лекуване и  отстраняване, гласят резултатите от проучване, публикувани в списание „Annals of Oncology“ и цитирани от Би Би Си.

Изследователският екип е съставен от специалисти от Раковия институт „Дейна-Фарбър“, Медицинското училище на Харвард, британския институт „Франсис Крик“ и Университетския колеж в Лондон. Зад проучването стои медицинската компания от Калифорния „Grail“, подкрепяна финансово от „Амазон“, „Безос експедишън“, Фондацията на Бил Гейтс, фармацевтичната компания „Бристол Майерс“ и др.

В първите проучвания за ефективността на теста става ясно, че 99% от позитивните резултати са точни. Предстоят още изследвания за отстраняване на оставащия 1%, който би могъл да даде фалшива увереност на болните.

Лекарите казват, че вече правят проучвания на пациенти и първите данни показват, че тестът е много по-добър в откриването на болестта при по-късен стадий, отколкото ако е още в началото. В 18% от случаите тестът успява да открие рак в първи стадий и при 93% от пациентите засича болестта в четвърта фаза.

За да установи дали един човек е здрав, или не, тестът проверява за химични промени в кръвта на пациента, предизвикани от наличието на злокачествено образувание. Изследвани са над 4 хил. пациенти, някои от тях онкоболни, други – не. При 96% от случаите една кръвна проба е достатъчна за установяването на вида рак – на белите дробове, на дебелото черво, на яйчниците…

Според учените, тестът е подходящ за масово изследване на населението, но преди да бъде одобрен за използване, трябва да излязат резултатите от клиничните проучвания.

Да засечеш рака в ранната му фаза, когато е по-малко агресивен и по-лесен за лечение, ни дава голям шанс за спасяване на животи. Нуждаем се единствено от технологични иновации, които да превърнат този потенциал в реалност – коментира доктор Дейвид Кросби, учен от екипа. – Макар и този тест да е в самото си начало, първоначалните резултати са окуражаващи. А ако тестът може да стане ефективен и в най-ранен стадий, той може да се превърне в инструмент за ранно диагностициране.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах