Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Краят на кино „Сердика“ (снимки)

Лято, жега, ранен неделен следобед. Багер и един покойник

Последни кадри от кино „Сердика“. Снимки: Стефан Вълдобрев - Краят на кино „Сердика“ (снимки)

Последни кадри от кино „Сердика“. Снимки: Стефан Вълдобрев

В разгара на лятото, в края на юли, в един ранен неделен следобед дойде краят на легендарното кино „Сердика“. Настъпи толкова далече след деня, в който беше затворено, че вече дори не помним какво гледахме там за последно. От това място все пак са ни останали трепетни моменти на нетърпението от първите кадри на много от най-вълнуващите истории, разказвани някога в киното. Моменти, които сме били щастливи да споделим с родителите си, с приятелите, с децата, или да останем насаме с огромната измислена вселена на това изкуство.

„Сердика“ дочака финала си в руини, скрити добре зад лустрото на огромно рекламно платно – като прожекционно, зад което бе изоставена залата с екрана. Краят на този филм бе написан преди доста години и няма какво да крием – беше ясен на всички, още когато бе изтъргувано заедно с всички стари кина на София. Властта тогава даде привидното обяснение: „приватизация“. Апокалиптичните предупреждения на кинаджиите звучаха морално остарели като гласове от миналото, които не искахме да слушаме, като стари черно-бели ленти, които не искахме да гледаме. За да успокоят духовете, управниците дадоха гаранция – по договор 10 години новите собственици няма да могат да сменят предназначението на киносалоните. Но прожекции в залите повече нямаше. С гаранцията стана като в онази поговорка за Франция…

А със затварянето на старите киносалони неусетно ни напусна и желанието да ходим на кино, все по-често избираме да си останем вечер пред телевизора… Така самите ние написахме „край“ на филма „Сердика“.

Това е последният филм, който ще видим на това място. Кадрите са заснети от актьора Стефан Вълдобрев, оказал се случайно на кончината на киносалона и неговия палач по неволя – багера.

„Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци – написа Вълдобрев във Фейсбук. – Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино „Сердика“ е момент от особена важност – за архивите напред във времето. „Ново кино Парадизо“ е неповторим и единствен. Въпреки това тия дни ще направя и малък видео клип с моите кадри от разрушаването на кино Сердика (те са потресаващи) и музиката на Енио Мориконе. Мисля, че си струва. Изумен съм, че никоя медия не е проявила интерес към това събитие. Знаете, че това е краят на една романтична епоха, нали? В дъното на един от фотосите ще видите накамарените седалки – всеки от нас е седял на някоя от тях. Всеки е усещал магическият сноп светлина зад себе си, очаквал е шумът от мотора на прожекционната машина. Всеки е потъвал в картините от екрана. Най-големия в София.

Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино „Сердика“, то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно – в неделя на обед  (през отпуските сигурно наредбите за обществения ред не важат).

Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше:

„Е па… бая работа свършииме днес!“

Serdika5

Serdika2

Serdika3

Serdika4

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах