Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Краят на телефоните в концертните зали

Нова услуга осигурява изключителна атмосфера на тишина и внимание

На концерта на Стинг в „Арена Армеец“ певецът можеше да се види най-добре през екраните на смартфоните. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Краят на телефоните в концертните зали

На концерта на Стинг в „Арена Армеец“ певецът можеше да се види най-добре през екраните на смартфоните. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Инцидентът, станал през уикенда в Синсинати, когато прочутата цигуларка Ане-Софи Мутер прекъсна концерта си заради зрителка, която я записваше с телефона си, отвори по-широка дискусия в социалните мрежи за наличието на смартфони на класически концерти.

Вижте още: АНЕ-СОФИ МУТЕР СПРЯ КОНЦЕРТ СПРЯ КОНЦЕРТ, КОГАТО ЗРИТЕЛ ЗАПОЧНАЛ ДА СНИМА

Това е просто обикновена любезност, хора – аргументира се един потребител във Фейсбук. – Вие плащате за привилегията да слушате на живо изпълнението на професионален музикант, без разсейване. Ако искате запис, купете си диск – ако искате филм, купете DVD. Уважавайте изпълнителите и зачитайте техните права в концертната зала.

Човекът е напълно прав, но едва ли призивите за уважение към артистите ще спрат записвачите.

Някои читатели разсъждават, че на много места – включително и в „Синсинати Мюзик Хол” – има правило да не се допускат устройства за запис по време на изпълнения. Това е добра практика, но там където записите са забранени, трябва да има и правило какво следва, ако някой бъде заловен да записва. И не трябва да следва забележка или мъмрене, а директно извеждане от залата по най-бързия и дискретен начин – за което да има разработена процедура. И, разбира се, откриването не нарушителите не бива да бъде оставено на творците на сцената.

Вижте още: АНЕ-СОФИ МУТЕР СПРЯ КОНЦЕРТ… ВТОРА ЧАСТ

Зад нежеланието на някои артисти да бъдат записвани могат да се крият различни причини – някои не искат в интернет да се разпространяват свободно аматьорски записи, защото държат да контролират продукцията, други може да се чувстват ограбени от свободното разпространение на музиката им.

Има и артисти, особено в по-демократичните от класиката жанрове, които са наясно колко трудно е да избегнеш нелегално заснемане или записване в наши дни и освен че оставят публиката да документира на воля концертите им, я подпомагат, като сами качват в социалните мрежи зрителски видеа и снимки от концертите си. Това е реклама, а и така все пак осъществяват поне частичен контрол.

Но в много ситуации записващите зрители действат разсейващо не само на останалите хора в публиката, които са си платили, за да гледат артистите на сцената, а не гора от вдигнати ръце и смартфони – и за другите записващи зад тях. Има концерти, на които никой по-нисък от 190 см няма шанс да вижда сцената.

Този проблем е резултат от развитието на технологиите, благодарение на които днес всеки има в джоба си камера. Но отново технологиите предлагат едно добро решение на проблема. То едва ли е подходящо за концерти с много голяма публика, но е идеално за по-малки зали, например зала „България”, където нерядко велика музика е била „украсявана” с телефонни мелодийки.

Решението се казва Yondr и представлява услуга, използваща патентована система за създаване на свободни от телефони пространства за артисти, преподаватели, организации и всякакви събития с контролиран вход. Преди влизане в залата, трябва да изключите звука на телефона си и служител на Yondr го поставя в специален заключващ се калъф. Телефонът остава у вас, без да можете да го използвате. На излизане калъфът ще бъде отключен и върнат на служителя.

Така изглежда услугата, която осигурява тишина по време на концерти и събития. Снимка: Стопкадър от рекламно видео

Тези операции стават доста бързо и не бавят влизането и напускането от залата, както се убедихме лично преди и след шоуто на Луи Си Кей в зала 3 на НДК с публика от 1000 души. Ако междувременно чакате много важно обаждане и някой ви потърси, можете да отговорите, но трябва да излезете от залата, където служител на Yondr ще отключи калъфа със специално устройство.

Несъмнено тази услуга оскъпява до известна степен билета, но пък осигурява изключителна атмосфера на тишина и внимание в залата. Кой не би пратил примерно 10 лв. повече за концерт без нито един смартфон?

Вижте още: МУЗИКА ЗА СИМФОНИЦИ И ДЖИЕСЕМИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах