Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кражба на глинен палец в САЩ възмути Китай

Властите в КНР поискаха сурово наказание за похитителя на експоната, изложен във Филаделфия

Намирането на теракотените воини се смята за едно от най-важните археологически открития на ХХ век.
Снимка: Институт „Франклин“  - Кражба на глинен палец в САЩ възмути Китай

Намирането на теракотените воини се смята за едно от най-важните археологически открития на ХХ век. Снимка: Институт „Франклин“

Палец от ръката на статуя, която е на не по-малко от две хиляди години, е изчезнал, докато е била изложена в музейния институт „Франклин“ във Филаделфия, САЩ. Статуята се оценява на 4,5 млн. долара и е била предоставена временно от Китай на музея, съобщава Би Би Си.

Скулптурата е част от така наречената „теракотена армия“ – 8 101 и половина фигури на воини от изпечена глина в човешки размер, датирана от 2 в. пр. н. е., и погребана с заедно с император Цин Шихуан в Сиан, за да го охранява в задгробния живот.

Миналата седмица похитителят на античния палец Майкъл Рохан бе обвинен в кражба и укриване на значимо произведение на изкуството, а след това освободен под парична гаранция до деня на процеса. Според съдебните документи, 24-годишният Рохан се е промъкнал в помещението с китайските статуи, което тогава временно е било затворено за посетители, възползвайки се от присъствието си на друго събитие в музея.

Както съобщава китайската агенция „Синхуа“, позовавайки се на информация от ФБР, Рохан се е снимал с мобилния си телефон редом до статуята, след това отчупил палеца на лявата ѝ ръка и се скрил. Музейните служители са открили липсата на 8 януари, а агентите на ФБР бързо открили виновника и ценния палец – крадецът го държал в чекмедже на бюрото си.

В понеделник директорът на Центъра за културно наследство в Шънси, държавната организация, изпратила изложбата в САЩ, решително осъди института Франклин за небрежното му отношение към статуите.

„Ние молим САЩ да накажат сурово виновника и заявяваме нашия сериозен протест“, е обявил директорът Ву Хаюн.

Според него Центърът смята да изпрати в САЩ двама свои експерти за оценка на нанесените щети и за ремонта на статуята. Китайските власти ще поискат и изплащането на компенсации.

Изложбата, наречена „Теракотените воини на първия император“ ще остане в американския музей до 4 март.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах