POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Крепости в списъка на ЮНЕСКО частично разрушени след земетресенията в Турция и Сирия

Засегнати са византийската крепост Газиантеп в Турция и цитадела в Алепо, Сирия

Някои бастиони на крепостта Газиантеп не са оцелели след силното земетресение. Снимка: Mxcil/Wikipedia/CC BY-SA 3.0 - Крепости в списъка на ЮНЕСКО частично разрушени след земетресенията в Турция и Сирия

Някои бастиони на крепостта Газиантеп не са оцелели след силното земетресение. Снимка: Mxcil/Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Унищожителната серия от силни земетресения в Турция, започнала миналата нощ, е нанесла сериозни щети по крепостта Газиантеп, историческа забележителност в югоизточната част на страната, съобщава Си Ен Ен. Византийската старина, датираща отпреди 20 века, е включена в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Част от древното здание се е срутила след земетръса с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер от ранните часове на 6 февруари, който отне живота на повече от 1з00 души. Часове по-късно местността бе разлюляна от ново земетресение от 7,6 по Рихтер. Състоянието на крепостта след втория трус е неизяснено.

„Някои бастионите в източните, южните и югоизточните части на историческата крепост Газиантеп са били унищожени от земетресението, отломките са били пръснати на крайпътното шосе“, съобщават турските агенции.

Рухнала е и подпорна стена до замъка, при някои стени и сгради се забелязват големи пукнатини, унищожени са железните парапети, опасващи пътеката за посетители.

Частично са засегнати още куполът и източната стена на намиращата се в непосредствена близост до крепостта джамия, построена през XVII в.

Крепостта Газиантеп е била издигната с наблюдателни цели през II-III век, в следващите векове се разширява. Познатия ѝ днес облик приема по време на управлението на византийския император Юстиниан (527-565 г. сл. Хр), става ясно от официалния сайт на музеите и археологическите обекти в Турция.

Сирия също понесе множество щети от земетресението, повредена е цитаделата на Алепо, която също е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Крепостта пострада по време на гражданската война в страната и бе възстановена през 2021 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg