Критики срещу раздаването на помощи за попсцената: Естрадна държава

Ицо Хазарта и Георги Господинов с реакции на правителственото решение да се компенсират музикантите на свободна практика

Премиерът Бойко Борисов, културният министър Боил Банов, финансовият Кирил Ананиев на срещата с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет - Критики срещу раздаването на помощи за попсцената: Естрадна държава

Премиерът Бойко Борисов, културният министър Боил Банов, финансовият Кирил Ананиев на срещата с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет

Ицо Хазарта се обяви против раздаването на пари за българските музиканти, обещано днес от правителството. В официалната си страница във Фейсбук музикантът нарече „абсолютно несправедлива“ и „лоша“ идеята да се раздадат по 4350 лв. на около 1000 изпълнители на свободна практика. Според него компенсации, а не помощи, трябва да бъдат отпускани според декларираните доходи, данъци и осигуровки на музикантите през последните години.

Хазарта смята, че в противен случай се приравняват тези, които укриват доходи, с онези, които плащат редовно данъците си всяка година. Това би могло да бъде подходящ случай, в който правителството да стимулира всички да декларират реалните си доходи, смята рапърът.

Изпълнителят изрази мнение и за квотата за излъчване на българската музика в медиите – според него това е „спасителен пояс за всички некадърници“ и би могло да има някакво приложение само в обществените БНТ и БНР. Частните медии не трябва да бъдат принуждавани да излъчват неща, които не желаят, смята той и добавя, че това би означавало да се наложи излъчването на не особено качествена музика по радиата със закон.

Писателят Георги Господинов също коментира решението на правителството да раздаде финансова помощ на попгилдията, но доста по-лаконично. Той написа във Фейсбук само две думи:

„Естрадна държава”.

Днес по-рано сутринта също във Фейсбук премиерът Бойко Борисов съобщи за решението да бъдат отпуснати 4,2 млн. лв. за музикантите на свободна практика, които вчера разпространиха отворено писмо до него с настояване да бъдат компенсирани за загубите си през 2020 г. Решението е взето, след като спешно е била организирана среща между премиера и представители на попсцената, сред които Рут Колева и Орлин Павлов. От помощта ще се възползват близо 1000 музиканти, се казва в премиерското съобщение.

Вижте още: 4,2 МЛН. ЛВ. ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОПСЦЕНА

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах