VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Критики срещу раздаването на помощи за попсцената: Естрадна държава

Ицо Хазарта и Георги Господинов с реакции на правителственото решение да се компенсират музикантите на свободна практика

Премиерът Бойко Борисов, културният министър Боил Банов, финансовият Кирил Ананиев на срещата с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет - Критики срещу раздаването на помощи за попсцената: Естрадна държава

Премиерът Бойко Борисов, културният министър Боил Банов, финансовият Кирил Ананиев на срещата с представители на попгилдията. Снимка: Министерски съвет

Ицо Хазарта се обяви против раздаването на пари за българските музиканти, обещано днес от правителството. В официалната си страница във Фейсбук музикантът нарече „абсолютно несправедлива“ и „лоша“ идеята да се раздадат по 4350 лв. на около 1000 изпълнители на свободна практика. Според него компенсации, а не помощи, трябва да бъдат отпускани според декларираните доходи, данъци и осигуровки на музикантите през последните години.

Хазарта смята, че в противен случай се приравняват тези, които укриват доходи, с онези, които плащат редовно данъците си всяка година. Това би могло да бъде подходящ случай, в който правителството да стимулира всички да декларират реалните си доходи, смята рапърът.

Изпълнителят изрази мнение и за квотата за излъчване на българската музика в медиите – според него това е „спасителен пояс за всички некадърници“ и би могло да има някакво приложение само в обществените БНТ и БНР. Частните медии не трябва да бъдат принуждавани да излъчват неща, които не желаят, смята той и добавя, че това би означавало да се наложи излъчването на не особено качествена музика по радиата със закон.

Писателят Георги Господинов също коментира решението на правителството да раздаде финансова помощ на попгилдията, но доста по-лаконично. Той написа във Фейсбук само две думи:

„Естрадна държава”.

Днес по-рано сутринта също във Фейсбук премиерът Бойко Борисов съобщи за решението да бъдат отпуснати 4,2 млн. лв. за музикантите на свободна практика, които вчера разпространиха отворено писмо до него с настояване да бъдат компенсирани за загубите си през 2020 г. Решението е взето, след като спешно е била организирана среща между премиера и представители на попсцената, сред които Рут Колева и Орлин Павлов. От помощта ще се възползват близо 1000 музиканти, се казва в премиерското съобщение.

Вижте още: 4,2 МЛН. ЛВ. ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОПСЦЕНА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg