Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Криминолог: Ван Гог е бил убит

Няма как да е натиснал револвера с палеца си

Ван Гог си е поръчал нови бои броени дни преди да бъде прострелян. - Криминолог: Ван Гог е бил убит

Ван Гог си е поръчал нови бои броени дни преди да бъде прострелян.

Ван Гог не се е самоубил в житна нива край Париж, а е бил убит, твърди американският криминолог и експерт по огнестрелни рани д-р Винсънт ди Майо, съобщи „Венити феър“. Според събраните от специалиста данни, художникът не е могъл сам да се простреля в гръдния кош заради „неудобното“ разположение на входната рана.

Пол Гаше-младши, синът на лекаря на Ван Гог, свидетелства навремето, че фаталната рана е имала кафяв и виолетов ореол. Тогава се е смятало, че виолетовата окръжност е била причинена от близостта на изстрела, а кафявата – от барутния прах. Ди Майо обаче оспорва тази теза. Според него кафява окръжност се получава при всички огнестрелни рани и това в никакъв случай не е индикация за самоубийство. Криминологът е убеден, че Ван Гог не би могъл да се простреля в лявата част на гръдния кош с револвера, който се твърди, че е използвал.

„Почти невъзможно е да се е гръмнал с него с лявата ръка в лявата част на гръдния кош си. За да го направи, е трябвало да дръпне спусъка с палеца си, в което няма логика“, обяснява д-р Ди Майо.

Ако се е самоубил, Ван Гог е трябвало да има следи от барут по ръката заради късото разстояние. Но нито едно свидетелство от онази епоха не говори за подобни следи. След като бил прострелян, Ван Гог агонизирал 29 часа. Изстрелът е станал броени дни, след като художникът бил поръчал нови бои, което означава, че едва ли е имал намерение да се самоубива. Ван Гог издъхва на 29 юли 1890-а на 37-годишна възраст.

В края на 19 век в селцето Овер сюр Оаз, където Ван Гог е живял и умрял, плъзнали слухове, че художникът е бил убит по непредпазливост от играещи си там момчета. Той е искал да ги защити, казвайки, че се е опитал сам да отнеме живота си.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах