Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Крис Хемсуърт си взима почивка от актьорството

Актьорът е предразположен към Алцхаймер, но „не подава окончателно оставката си“

Крис Хемсуърт играе Тор във филмите на „Марвел“ за скандинавския бог и компания. - Крис Хемсуърт си взима почивка от актьорството

Крис Хемсуърт играе Тор във филмите на „Марвел“ за скандинавския бог и компания.

Крис Хемсуърт ще си вземе временна почивка от екрана, след като генетичен тест показал, че актьорът е предразположен към заболяване от Алцхаймер, сподели самият той. 39-годишният австралиец, въплътил бога на гръмотевиците Тор, е наследил две копия на гена ApoE4, за който се смята, че значително предразполага към развитието на болестта. Генът идва по линия и на двамата му родители.

Така Хемсуърт попада сред онези 2-3% в света, които имат десет пъти по-голям шанс да развият болестта в сравнение с хората, носители на гена само от единия си родител, обяснява „Гардиън“. Генетичният тест е потвърдил „най-големия страх“ на актьора, казва той в интервю за „Венити Феър“.

„Не си подавам окончателно оставката – разяснява Хемсуърт и уточнява, че резултатите от теста не са равни на диагноза. – Колкото до превенцията срещу Алцхаймер, ползата от превантивните мерки е в това, че засяга и останалите части от живота. Говорим за достатъчно сън, избягване на стресови ситуации, правилно хранене, движение, фитнес.“

Генетичният тест е направен като част от документалния сериал „Limitless“ на „Дисни+“. Режисьорът Дарън Аронофски, създател на сериала, първоначално планирал да съобщи на актьора резултатите от изследването пред камера, но когато разбрал, избрал по-дискретен подход. Хемсуърт е имал възможност сам да реши дали да включи частта с Алцхаймера в сериала, но актьорът решил всичко да бъде излъчено в опит да даде повече гласност на важността от превантивните изследвания.

„Притесняваше ме единствено това да не изглежда като манипулация или прекалена драматизация, превръщане на резултатите в кукичка за емпатия или развлечение“, казва още Хемсуърт пред „Венити Феър“.

Актьорът има роля в предстоящия филм „Furiosa“, част от франчайза „Лудия Макс“, снимките вече са приключили. Хемсуърт ще приключи работата си по всички свои настоящи ангажименти и щом рекламните турнета на проектите му приключат, ще се отдаде на време със семейството си, обяви той плановете си.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС