СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Криско ли е екзекутор на чалгата? Той е чалгата

Пее порно на овчарски диалект

В клубовете, където преди се пееше чалга, сега се е настанил Криско. - Криско ли е екзекутор на чалгата? Той е чалгата

В клубовете, където преди се пееше чалга, сега се е настанил Криско.

Да обявиш Криско за екзекутор на чалгата е не просто силно преувеличена истина, а най-откровена лъжа. Рапърът бе провъзгласен от шоуто „Денсинг Старс” за убиец на най-пошлото и вулгарно явление в българската популярна музика. Той получи тази титла с лека ръка – като анонс на новата му песен „Видимо доволни”. Това обаче е един от десетките примери в съвременното ни общество, когато се подменят етикетите на преоценените стоки. Защото Криско продава старата стока – чалгата, в нов ритъм.

Ако се съмнявате, че любимецът на децата ви пее чалга, заслушайте се в текстовете на парчетата му. Те са вдъхновени от ранния попфолк и възпяват секса като най-долнопробно изживяване. „Фаща ма за джоба,/ вика „Нещо ми е жадно”,/ аз й викам „Найш кво, /знайш ли някво място,/ някъде къде ше прайм секс много бясно…”, пее най-желаната звезда на българската сцена в момента. Музиката не е ориенталска, но ако се абстрахирате от нея, не намирате ли нещо общо с порно посланията на чалгата?

Криско даже доразвива най-елементарните словосъчетания в този стил. Той е изнамерил нещо, за което дори в попфолка не са се сетили – пее на диалект! Езикът му обаче не е витален като този от романа на Милен Русков „Възвишение”. Той не обогатява българския език, а се гаври с него. Песните му са порнография на овчарски диалект.

Този модел на поведение следват не само наследниците ви. Използват го и мнозина от популярните ни изпълнители, за да привлекат неговата публика. Сред тях се нареди и Мария Илиева, която не успя да извади хит покрай участието си като жури на „Х-фактор”. Но направи дует с Криско „Видимо доволни”, от който по-скоро той е „видимо доволен”, защото е свалил една звезда на своето ниво.

Неотдавна и братовчедите Ешкенази се опитаха да култивират Криско и неговата публика. Поканиха го да участва в техен концерт в зала „България” и вероятно хиляди пъти са съжалили, въпреки пълния до тавана салон. След изявата на Криско на сцената трябвало да излезе големият ни цигулар Веско Ешкенази – концертмайстор на един от най-прославените симфонични оркестри в света – „Концертгебау” Амстердам. Децата в залата обаче продължили да викат името на Криско, дори след началото на изпълнението на Веско…

Ако се върнем към попфолка обаче, добрата новина е, че той върви към своя край. И Криско наистина участва в това сбогуване, но не той го прати в контейнера за боклук. След като 10 години върша на сцената, просто модата му мина. Клубовете с чалга вече пускат рап. Работата на силиконовите труженички драстично намаля, реката от хонорари пресъхна, потече към Криско и още двама-трима ще речете незначителни изпълнители. Да, вие може да не сте ги чували, но не и децата ви. Те знаят всяка дума от „творчеството” на тези полуграмотни поети.

Чуйте новата песен на Криско и Мария Илиева, извълнена в „Денсинг старс“:

http://youtu.be/tj5zLveegFM

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg