VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Криско. Презареждане на чалгата в тв ефира

Телевизията не показва как джихадистите режат глави, но пуска песни, които ни обезглавяват

"Видимо доволни" на Криско е образец на хип-хоп-чалгата, която ни убива не посредством смърт. - Криско. Презареждане на чалгата в тв ефира

"Видимо доволни" на Криско е образец на хип-хоп-чалгата, която ни убива не посредством смърт.

Криско е видимо доволен. Презадоволен дори. Защото двете най-гледани телевизии у нас работят за него безплатно. Нова телевизия и Би Ти Ви се включиха в хора около чалга матрицата „Видимо доволни“. Нова го изстреля в ефира, а Би Ти Ви на два пъти го рестартира.

Премиерата му беше по Нова телевизия в най-рейтинговото през пролетта предаване – „Денсинг старс“. Провъзгласиха го дори за екзекутор на чалгата, независимо, че той е самата чалга. Този факт намери неочаквано потвърждение от извора – в Сърбия интерпретираха „Видимо доволни“ така, както го чувстват. Припознаха го като попфолк и така си го изпълниха.

В сръбската версия на Крисковия чалга апогей няма нищо лошо. Напротив, това е съвсем естествено възпроизводство, деление на клетъчно ниво в жанра. Съвсем друго е, когато една нискоеволюционна единица бъде представена като постижение от международно значение. В петък вечерта Би Ти Ви посвети подробен репортаж на сръбската песен. Съобщиха го като такъв пробив, че нашето парче доби форма на диамант. А то – най-обикновено камъче, незначително по размер и форма, които дори не би обърнало дори една циганска каруца. Сега – да, но в недалечно бъдеще каруцата на българската култура със сигурност ще рухне разкована…

Прав е Ицо Хазарта, който прозря преди време, че животът ни е попфолк. Така ще е и занапред, ако следим вечерните новини.

Какво, ако не попфолк е телевизията, която изигра градивна роля в кариерата на Криско и неговото едноклетъчно парче за превръщането му в значимо събитие, достойно за централната емисия – там, откъдето имаме нагласата да научаваме екзистенциални вести от света и у нас. Културният поток по Би Ти Ви е следният – единият ден съобщават за литературната награда от ЕС на Милен Русков (промъкнал се е заради съкращението ЕС), а на следващия – за международния авторитет на Криско, създал словесната парадигма „Пукажи на тия хора как са мяташ…“.

Питам се, защо новините на Би Ти Ви не показват как джихадистите от Ислямска държава режат глави, а правят реклама на една песен, която също реже глави, оставя ни безмозъчни? „Видимо доволни“ е образец на хип-хоп-чалгата, която ни убива не посредством смърт.

Може би тази „арт новина“ в края на емисията има за цел да иронизира явлението „чалга“? Не ми се вярва. Не личи да са вложили хумор…

Не беше смешно и когато през лятото отново Би Ти Ви наляха гориво в живота на парчето с репортажа, че СЕМ смятат да го забранят. Какъв ти смях, огромна радост предизвика тази нова суматоха около песента. Повече от половин година след появата на вулгарната сексистка демонстрация, медиите й дадоха нов тласък. Уличната простотия стана забранен плод. Задействаха заложената от 45 години тоталитарна власт съпротива срещу цензурата.

А можеха да поставят Криско на мястото му просто с мълчание.

Проблемът е, че в последните години двете най-гледани у нас телевизии не виждат нещо по-съществено за отразяване в областта на културата от чалгата. Ако се налага да ангажират творци за някой от проектите си, те най-често са употребявани да ни занимават от екрана с пикантни подробности от интимния си живот. Телевизията рядко отразява значими събития и артисти, ако около тях няма някой махленски за разрешаване казус. Така постепенно ги лиши от достъп до публиката. Зрителят пък възпитаха да очаква от културата безкрайна скука или готовност за унижение.

Зад този безнравствен процес не бива да търсим преднамереност. Това обаче бе логично да се случи, след като от щатния състав на телевизиите бяха изтикани много от личностите, които притежават памет за по-далеч от новините вчера. Електронните медии се лишиха съзнателно от журналисти и медиатори с култура на речта и познания, с която да влияят на зрителите. А липсата на критерий що е култура отговаря на въпроса защо тя няма почва у нас.

Сега, за щастие на Криско, култура на екрана няма, но пък той е в телевизора. Там е и Мария Илиева, а тя като й наредят да покаже как „са мята“, изпълнява… Публиката прави същото.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС