Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Криско – жури в „X-фактор“, да живее детската чалга!

За музикални капацитети да се готвят Джорджано и Сашка Васева

 Изнамерена е формулата на успеха у нас - не ти трябват ни школи, ни образование, ни мъка, ни труд - просто бъди естествен и със самочувствие от това нищо.  - Криско – жури в „X-фактор“, да живее детската чалга!

Изнамерена е формулата на успеха у нас - не ти трябват ни школи, ни образование, ни мъка, ни труд - просто бъди естествен и със самочувствие от това нищо.

Криско влиза в журито на „Х-фактор“, обявиха от Нова телевизия видимо доволни – сякаш Григор Димитров е стигнал до финал на „Уимбълдън“. А всъщност четат некролог, скръбна вест за поредната паднала крепост на българската култура и познание, защото това решение ще превърне детската чалга в институция. Да, попфолкът върви към затишие, но крисковците са в апогей сред най-малките и по-големи граждани на нашата клета държава. Те са нейният критерий за музикална култура.

Криско, момчето от Габрово, което все още не се е научило да говори книжовно и пее на диалект – не за да представи богатството на българския език, а защото толкова е научил. Онова, което е натрупал като познания дотук, ще сее безгрижно от телевизионния ефир, за да стигне до всички родни чукари, да расте и да се умножава. Изнамерена е формулата на успеха у нас – не ти трябват ни школи, ни образование, ни мъка, ни труд – просто бъди естествен и със самочувствие от това нищо. Защото един ден ще те показват всяка вечер по телевизията и ще живееш добре. Пък нека се гърчат душманите на простотията!

Стонове и спазми звучат от всички краища на българската култура – в театъра и симфоничните оркестри говорят за затваряне, мачкат се един друг с обвинения кой е по-нужен и кой – мечка, комерсиален. Ще кажете – има изход и за хората на изкуството – като няма хляб, има пасти в телевизията. Но както се видя – дори едно шоу за таланти не се нуждае от хора с музикална компетентност, с вещина и рутина в културата, със знания за световните образци в съвремието и музикалната история… Вместо всеки един от симфониците, които се ядат един-друг за дреболии, в прайм-тайма на Нова телевизия ще се явява Криско, който надали е попадал в зала „България“ някога преди участието си неотдавна в един от детските концерти на „Фортисимо фамилия“…

Впрочем, този артефакт легитимира звездата на детската чалга като солист на Софийска филхармония. С дребни, невинни на пръв поглед стъпки като участието на Криско в симфоничен концерт, се стига далеч – дотам интелектуалец като Явор Гърдев, който интерпретира Шекспир, Чехов и Хайнер Мюлер, да аплодира „концерт“ на Джорджано и „оперен рецитал“ на Сашка Васева. Да се радва на блажената нищета и да гарантира стойността й с присъствието си. А след това да обсъжда с артисти родния културен пейзаж, как би трябвало да бъде по-различен, по-свободен и безкомпромисен, да мечтае за независимост, откровеност и приемственост.

Свободата в българската култура няма дъно. Затова нека Джорджано и Сашка Васева да се готвят за специалисти в телевизионните музикални формати, скоро ще дойде редът им да търсят талантите на България – може би сред онези, които са учили 5 години в някоя арт академия и работят за жълти стотинки я в Народния театър, а в Софийска филхармония.

И ако още питате защо не си идва Кристо в България, отговорът е ясен: ами защото живеем в страната на Криско.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах