Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кристален орган и 3D мапинг за възкресението на Орфей

Opera Open 2017 се открива на Античния театър в Пловдив на 10 юни

Историята на Орфей с музика от различни епохи ще предадат оркестърът на Опера Пловдив, Квартетът на Арена ди Верона. Снимка: Opera Open - Кристален орган и 3D мапинг за възкресението на Орфей

Историята на Орфей с музика от различни епохи ще предадат оркестърът на Опера Пловдив, Квартетът на Арена ди Верона. Снимка: Opera Open

3D мапинг, кристален орган и квартетът на Арена ди Верона участват във възраждането на мита за Орфей на откриването на фестивала Opera Open 2017 в Пловдив. На 10 юни (събота) от 21 часа Пловдивската опера, съвместно с диригента и солист Жан Ферандис и цигуларя Марио Хосен, излизат на Античния театър в Пловдив за концерт-спектакъла „Орфей и Паганини“ – музикален калейдоскоп, в който класиката среща мита, а модерното – древния дух.

Театърът ще бъде „преоблечен“ чрез 3D мапинг, като участие във визуалната среда имат хореографът Боряна Сечанова и Поли Герасимова.

Историята на Орфей с музика от различни епохи ще предадат оркестърът на Опера Пловдив, Квартетът на Арена ди Верона (Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Сара Айролди и Лука Поца), а Мишел Деньов ще засвири на кристален орган, какъвто досега не е чуван в България. Диригентството е поверено на флейтиста проф. Жан Ферандис, а концертмайстор е Виеслав Новак.

Солисти са сопраните Вера Гиргинова и Светлана Иванова, заедно с мецосопраното Никол Брандолино. В спектакъла участват също Хорът и Балетът на Опера Пловдив. Самият Хосен, по чиято идея се осъществява проектът, ще изпълни „театрална“ музика на Паганини.

В концерта са включени орфически музикални текстове, намерени в Константинопол и дешифрирани от композитора Георги Арнаудов, както и арии и хорове от тематичи произведения на Монтеверди, Глук и Офенбах.

Фестивалът Opera Open 2017 се провежда от 10 юни до 29 юли и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Всички събития можете да видите тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg