Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кристалина Георгиева открива в Добрич изложба в чест на прадядо ѝ

Еврокомисарят е специален гост за празненствата за 11 май в града

Преди да се включи в тържествата в Добрич, тя ще посети и регионалното депо за отпадъци край село Стожер. - Кристалина Георгиева открива в Добрич изложба в чест на прадядо ѝ

Преди да се включи в тържествата в Добрич, тя ще посети и регионалното депо за отпадъци край село Стожер.

Българският еврокомисар Кристина Георгиева ще открие на 11 май в Добрич изложба, посветена на прадядо ѝ – революционера Иван Кършовски. Кършовски е виден книжовник, общественик и журналист, учител във взаимното училище Хаджиоглу Пазарджик (тогавашното име на Добрич) през 1859 – 1860 г. Изложбата ще се помещава в художествената галерия в града, а тържественото честване ще започне в 10 часа в центъра на Добрич.

С музика в изпълнение на местния духов оркестър ще започне празникът пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Същия ден патронен празник имат и Хуманитарната гимназия в Добрич – която е наследник на взаимното училище, където Кършовски е учителствал. Откриването на изложбата в негова чест ще започне в 11 часа.

Преди да се включи в тържествата в Добрич, тя ще посети и регионалното депо за отпадъци край село Стожер, изградено със средства от европейския бюджет.

Иван Кършовски (1839 – 1914) е родом от Елена и по бащина линия е прадядо на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.  Той е бил четник при войводата Панайот Хитов, съратник на Васил Левски и Георги Раковски, след Освобождението е участник в Учредителното и в Първото Велико Народно събрание, учредител на Българското книжовно дружество, превърнало се по-късно в Българска академия на науките.

Освен революционер, Кършовски е и виден интелектуалец. Владее 7 чужди езика – турски, гръцки, руски, сръбски, румънски, немски, френски.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90