Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Кристис“ събира $1 млн. за въстановяване на културното наследство на Украйна

Световните тръжни къщи отказаха да организират аукционите от т. нар. „руска седмица“

Теофил Фраерман, „Дафнис и Хлоя“, ок. 1918 г. - едно от произведенията, които ще участват в търга в полза на Украйна. Снимка: „Кристис“ - „Кристис“ събира $1 млн. за въстановяване на културното наследство на Украйна

Теофил Фраерман, „Дафнис и Хлоя“, ок. 1918 г. - едно от произведенията, които ще участват в търга в полза на Украйна. Снимка: „Кристис“

Поредица от търгове ще организира аукционната къща „Кристис“ в помощ на Украйна. Целта на инициативата, започнала на 25 април, е да събере 1 млн. долара, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Средствата ще бъдат разпределени между Световния фонд за паметниците – нестопанска организация, която се грижи за опазването на културно наследство по света, украинска организация със същата цел, „Лекари без граници“ и „CORE“ – организацията на Шон Пен. „Кристис“ инициира кампанията, след като няколко аукционни къщи направиха дарения към Агенцията за бежанците на ООН и Червения кръст.

Водещите тръжни къщи в света обявиха миналия месец, че отменят търговете си от т. нар. „руска седмица“ с произведения на руски творци. Събитието обикновено се чака с голямо нетърпение от руските колекционери, които купуват изкуство за милиони долари.

Вижте още: СВЕТОВНИ АУКЦИОННИ КЪЩИ ОТМЕНЯТ ТЪРГОВЕТЕ СИ С РУСКО ИЗКУСТВО

В лондонския клон на „Кристис“ вече тече първият от серия търгове – той започна на 25 април и ще продължи до 5 май. Онлайн кампанията ще продължи и през май. Предлагат се 86 картини и скици на украински авангардни творци от колекцията на Яков Перемен, творби на представители на модернизма, както и произведения на украински фотографи и визуални артисти. Колекцията на Перемен е спасена от болшевишката власт през 1919 г., като е изпратена тайно в Израел.

На пазара ще бъдат предложени и творби, дарени безвъзмездно от украински и други творци, сред които Борис Михайлов, Иля и Емилия Кабакови и Олафур Елиасон.

Средствата са насочени към световната и украинската организации за опазване на културно наследство с надеждата, че ще бъдат използвани за възстановяване на паметниците на културата в страната след войната.

„По данни на ЮНЕСКО, около 53 културни паметника в Украйна са понесли различни по тежест щети от началото на инвазията, сред тях музеи, манастири, паметници и исторически забележителности – казват от „Кристис“. – Затова предприемаме такъв подход, подкрепяме хуманитарната помощ, но и опазването на културното наследство на страната.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg