Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо би могъл да съживи и нашата икономика

Плаващите кейове са донесли 88 милиона евро приходи за региона около Изео

„Плаващите кейове“ бе в Изео в продължение на 16 дни – след това инсталацията бе разглобена безвъзвратно. Снимка: Емил Георгиев - Кристо би могъл да съживи и нашата икономика

„Плаващите кейове“ бе в Изео в продължение на 16 дни – след това инсталацията бе разглобена безвъзвратно. Снимка: Емил Георгиев

Ползите за икономиката в района край езерото Изео са в десетки пъти по-големи от очакваното. Според данни на маркетинговата агенция JFC, цитирани от „Кориере де ла сера“, „Плаващите кейове“ на Кристо е донесъл 88 милиона евро – а първоначалните сметки бяха за около само 3 милиона. Общият брой посетители на златистите понтони върху водната повърхност е бил над двойно по-голям от очаквания – 1,2 милиона души.

„Плаващите кейове“ бе в Изео в продължение на 16 дни – след това инсталацията бе разглобена безвъзвратно. Насладата да се стъпи върху водата бе напълно безплатна за посетителите – а целият проект е финансиран единствено от Кристо. Стойността му е около 15 милиона евро.

От JFC посочват, че приходите за ресторантьорската промишленост (ресторанти, барове, улични сергии за храна) около Изео са 32,2 милиона евро, за хотелската – 18,5, а в транспортния сектор (влакове, бусове, автобуси и лодки, използвани за достигането до езерото и разходки в него) – 10 милиона. Винарните в района, които предлагат традиционното вино Франчакорта, пък имат приходи от 10,5 милиона – близо 125 хиляди души са стъпили в местните изби и са вкусили прочутата напитка.

Повече от половината от гостите са били от Германия – 52,3%. Италианците са били 16,7%. Много са били посетителите от Щатите, Франция, Великобритания и Холандия. Общо 31 националности са стъпили на златистите понтони – но българите са чак в дъното на списъка.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Всичко по темата „Кристо“ в „Площад Славейков“.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах