Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо и ние, неговите Исусовци

Светът се готви да ходи по водата - от 18 юни в Северна Италия, върху „Плаващите кейове“ на Христо Явашев (снимки)

В момента той е най-прочутият артист на Земята, казват за Кристо от списание „Смитсониън“.  Снимки: Волфганг Волц - Кристо и ние, неговите Исусовци

В момента той е най-прочутият артист на Земята, казват за Кристо от списание „Смитсониън“. Снимки: Волфганг Волц

Ще стана на 80 години. Бих искал да направя нещо наистина трудно. Това казва Кристо в свое интервю преди повече от година. На 13 юни 2015-а той навърши 80 години и в момента се е заел с нещо действително трудно – с демитологизацията на едно чудо: ходенето по вода на Исус. След броени дни Кристо ни предлага да опитаме същото на неговите „Плаващи кейове“ в малкото италианско езеро Изео.

Първият мащабен проект на открито на Кристо след „Портите“ ще бъде открит на 18 юни, творбата ще съществува само шестнайсет дни. Разходката по водата ще бъде с дължина три километра. Около половин милион души се очаква да минат по „кейовете“.

Инсталацията представлява 220 хиляди полиетиленови куба, 50 на 50 сантиметра, с двеста и двайсет хиляди свръзки, покрита с деветдесет хиляди квадратни метра златист плат. Всеки от „кейовете“ е дълъг 100 метра и широк шестнайсет. Задържат се към дъното от общо 160 котви, всяка от които тежи по около пет тона. Всички те са отведени към вътрешността на езерото от български водолази, с българска лодка. Дълбочината е сто метра, а екипът е работил през зимата в изключително тежки условия – мрак, студ и невъобразима тишина.

Кристо на проучвателна обиколка в езерото Изео.

Кристо на проучвателна обиколка в езерото Изео.

Освен Кристо, по „кейовете“ са се трудили стотици хора.

„В момента той е най-прочутият артист на Земята“, казват за него от списание „Смитсониън“ и цитират изкуствоведката Моли Донован от Националната галерия за изкуство във Вашингтон: 

„В самото начало на периода на следвоенното изкуство, двамата [с Жан Клод] разшириха разбирането ни какво трябва да бъде изкуството, промениха възприятията ни за възможно. Прекрачиха границите на галерията и музея – поставиха работите си в публичната сфера. Това беше наистина новаторско в началото на 60-те години.“

Илюстрация на това как ще изглеждат „Плаващите кейове“.

Илюстрация на това как ще изглеждат „Плаващите кейове“.

„Плаващите кейове“ ще са видими и от околните планини. А когато светлината се променя в течение на деня, гледката също ще се изменя – от наситено жълто към блестящо златно или с червеникав оттенък, когато е дъждовно.

До появата на Кристо Изео бе може би най-неизвестното от северните италиански езера, за разлика например от Комо, където вили имат световни знаменитости като Джордж Клуни. Но съвсем скоро всичко това ще се промени, когато хората тръгнат по водата.

Строителни работници свързват кейовете (в бяло вляво) в 100-метрови сегменти.

Строителни работници свързват кейовете (в бяло вляво) в 100-метрови сегменти.

Водолаз привързва въже към подводните котви. Те са общо 160, всяка тежи по пет тона.

Водолаз привързва въже към подводните котви. Те са общо 160, всяка тежи по пет тона.

За инсталацията са изтъкани 90 хиляди квадратни метра плат.

За инсталацията са изтъкани 90 хиляди квадратни метра златист плат.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах