Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо: Изкуството е основно заради насладата

Нямам време да размишлявам за влиянието на работата си, казва художникът

Визуалното удоволствие е много важно, много ободряващо, много интригуващо, казва Кристо. - Кристо: Изкуството е основно заради насладата

Визуалното удоволствие е много важно, много ободряващо, много интригуващо, казва Кристо.

Какво е влиянието на творчеството на Кристо? Всеки любител на изкуството се е питал какво въздействие има например опакованият Райхстаг, или Портите в Ню Йорк, или Чадърите, особено предвид това, че всяко произведение на художника е точно толкова мащабно, колкото и временно.

По време на лекция в училище за изкуства в Манхатън Кристо е бил запитан от публиката как оценява влиянието на своята собствена работа, разказва „Ню Йорк Таймс“. Той обаче отклонил въпроса:

„Нямам време да размишлявам за това. Дори не мога да си помисля да размишлявам върху това“.

В интервю малко по-късно обаче Кристо се съгласил с друг от слушателите в аудиторията, който след лекцията му е заявил, че въздействието на неговото изкуство е най-вече отнесено към удоволствието.

„Изкуството е основно заради насладата – каза художникът. – Визуалното удоволствие е много важно – много ободряващо, много интригуващо.“

Вижте още: ПОСРЕЩАЧИТЕ НА КРИСТО, 58 Г. СЛЕД БЯГСТВОТО (СНИМКИ)

По време на самата си лекция, посветена основно на предстоящия проект „Плаващите кейове“, самият Кристо е срещнал затруднения, със силния си български акцент, някои грешки в речта, поправяни моментално от племенника му и асистент Владимир Явашев, и дори със самото начало на експозето.

„Мисля си какво би казала Жан-Клод – започнал художникът. – През цялото време ми липсва, защото английският ми е много лош, френският също. Винаги говореше тя.“

В крайна сметка лекцията поела собствения си ритъм, преминала през съвместния половинвековен творчески път на артистичния тандем Кристо и Жан-Клод, и достигнала до новия проект – Кейовете.

Плаващите кейове

Плаващите кейове

Огромната творба ще позволи на зрителите си буквално да ходят по златни пътеки, реещи се по водата. Инсталацията ще се случва в продължение на 16 дни на малкото италианско езеро Изео. По него ще бъдат поставени 200 хиляди плаващи кубове, обвити с жълто-блестяща плътна тъкан.

„Хората ще усещат движението на водата под краката си – разказа Кристо пред „Ню Йорк Таймс“ миналата година. – Ще е много секси, нещо като да ходиш по водно легло.“

Откриването е на 18 юни тази година, а тестове за „Кейовете“ са били правени през февруари миналата година и в Черно море. Предположенията са, че около половин милион души ще посетят „Плаващите кейове“. Откриването на инсталацията всъщност съвпада по време с последните два дни на фестивала за съвременно изкуство „Арт Базел“, който се провежда на около 400 километра.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах