Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради керкенези

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж. Снимка: Страницата на артистите във Фейсбук - Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради керкенези

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж. Снимка: Страницата на артистите във Фейсбук

Съобщение за нова, по-късна дата за опаковането на Триумфалната арка, се появи на официалната страница на Кристо във Фейсбук. Временното произведение на изкуството ще бъде открито на 19 септември и ще може да бъде видяно в продължение на 16 дни, до 4 октомври 2020 година.

След консултации с Лигата за защита на птиците (LPO) Кристо, Центъра за националните паметници (CMN) и Центъра „Помпиду“, Кристо е взел решение да отложи с няколко месеца проекта, за да се гарантира защитата на керкенезите, които гнездят на Арката през пролетта.

Първоначалните планове на художника бяха да открие произведението на 6 април 2020-а и да остане до 19 април. Както всички останали произведения на Кристо и Жан-Клод, и тази творба ще бъде финансирана изцяло от автора. За реализацията ѝ той няма да приема дарения.

През април тази година бе обявено, че от 18 март до 15 юни 2020 г. Центърът „Помпиду“ ще посвети изложба на Кристо и Жан-Клод. Засега няма информация дали и тази изложба ще бъде преместена на по-късна дата, за да съвпадне с опаковането на Триумфалната арка.

ДС