Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради керкенези

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж. Снимка: Страницата на артистите във Фейсбук - Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради керкенези

Проектът на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка в Париж. Снимка: Страницата на артистите във Фейсбук

Съобщение за нова, по-късна дата за опаковането на Триумфалната арка, се появи на официалната страница на Кристо във Фейсбук. Временното произведение на изкуството ще бъде открито на 19 септември и ще може да бъде видяно в продължение на 16 дни, до 4 октомври 2020 година.

След консултации с Лигата за защита на птиците (LPO) Кристо, Центъра за националните паметници (CMN) и Центъра „Помпиду“, Кристо е взел решение да отложи с няколко месеца проекта, за да се гарантира защитата на керкенезите, които гнездят на Арката през пролетта.

Първоначалните планове на художника бяха да открие произведението на 6 април 2020-а и да остане до 19 април. Както всички останали произведения на Кристо и Жан-Клод, и тази творба ще бъде финансирана изцяло от автора. За реализацията ѝ той няма да приема дарения.

През април тази година бе обявено, че от 18 март до 15 юни 2020 г. Центърът „Помпиду“ ще посвети изложба на Кристо и Жан-Клод. Засега няма информация дали и тази изложба ще бъде преместена на по-късна дата, за да съвпадне с опаковането на Триумфалната арка.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3