Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кристо с нов проект, гради златни кейове в италианско езеро (снимки)

70 хил. кв. метра блещукаща жълта тъкан ще покрие пристанищна система от 200 хиляди модули

До острова в езерото ще се стига по един от златните кейове. - Кристо с нов проект, гради златни кейове в италианско езеро (снимки)

До острова в езерото ще се стига по един от златните кейове.

Кристо ще преобрази италианско езеро, научаваме от неговия интернет сайт. За 16 дни през юни 2016 г. светът ще се стече по бреговете на Исео, където всеки ще може да се разходи по златисто-жълтите кейове, които артистът ще разположи на водната повърхност. Проектът се нарича The Floating Piers (Плаващите кейове).

70 хил. кв. метра блещукаща жълта тъкан ще покрие пристанищна система от 200 хиляди модули от полиетилен с висока плътност, изработени във формата на кубчета,които ще се носят по вълните, полюшвани от вятъра. Произведението на изкуството ще се простира между градчетата Сулзано и Монте Исола, както и до остров Сан Паоло в езерото. Зрелището ще може да бъде наблюдавано почти от птичи поглед от планините, издигащи се около езерото.

Дължината на кейовете ще бъде около 3 километра във водата на езерото. Платформите ще са широки 16 метра и високи около 50 см, с наклонени страни. Златистата тъкан ще продължи около 1,5 км по улиците на Сулзано и Пескиера Маралио.

През пролетта и лятото на 2014 г. Христо, неговият сътрудник Владимир Явашев, мениджърът Волфганг Уотц и кураторът на проекта Йози Крафт пътуват из Северна Италия, за да изберат езерото. Откриват Исео, което им се струва за най-подходящо за проекта. Езерото се намира на 100 км източно от Милано и на 200 км западно от Венеция.

„Плаващите кейове“ е първият мащабен проект на Кристо и неговта вече покойна съпруга Жан-Клод, след като направиха „Портите“ през 2005 г. Както и при всички останали творби на двамата, така и тази ще се финансира изцяло чрез продажба на оригинални произведения на изкуството на Кристо. След 16-те дни на експозицията в езерото, всички компоненти на кейовете ще бъдат премахнати и рециклирани промишлено.

Вижте кадри от езерото и рисунките от проекта на Кристо:

Kristo4-a

Kristo6-a

Kristo2-a

Kristo-a

Kristo3-a

Kristo8-a

Kristo9-a

 

Kristo5-a

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg