Кристо с плаваща скулптура в Хайд парк през юни

Ще изгради инсталацията „Мастаба“ в езерото Сърпантайн в Лондон

Кристо пред своя проект „Мастаба“ Снимка: Волфганг Фолц/ЕПА/БГНЕС  - Кристо с плаваща скулптура в Хайд парк през юни

Кристо пред своя проект „Мастаба“ Снимка: Волфганг Фолц/ЕПА/БГНЕС

Концептуалният художник Кристо ще създаде плаваща скулптура езерото Сърпантайн в Хайд парк в Лондон това лято. Разрешение за инсталацията бе дадено на 23 януари от Уестминстърския съвет, съобщава The Art Newspaper.

Произведението се нарича „Мастаба“ и вероятно е вариант на проекта за гигантска пирамидална струкура, която Кристо има намерение да вдигне в пустинята в Абу Даби. Преди година артистът оповести, че дългоочакваният проект все още предстои.

Проектът „Мастаба“

Плаващата инсталация в Лондон ще бъде свързана с изложба на Кристо в близката галерия „Сърпантайн“, която ще бъде открита на 20 юни и ще може да бъде видяна до 9 септември. В нея ще бъдат експонирани скулптури, рисунки и снимки от работата на Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод в продължение на 50 години.

„Паралелно с тази вълнуваща изложба Кристо се надява да създаде първата си мащабна временна скулптура в Обединеното кралство в средата на езерото Сърпантайн. Планирана много години, творбата ще бъде финансирано изцяло от художника“, съобщава представител на галерията.

Америка за България

„Ивнинг Стандарт“ пише, че плаващата скулптура „Мастаба“ ще бъде изградена от 7 506 барела, поставени на платформа от пластмасови кубове.

„Плаващите кейове“ на Кристо на езерото Изео в Италия бе най-посещаваното произведение на изкуството в света през 2016 г. Около 1,2 милиона души съпреживяха еуфорията от разходката по водата в продължение на 16 дни.

Вижте още: СИЯНИЕТО В ИЗЕО

Bookshop 300×250 2
Bookshop 728×90