Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо с протест срещу Тръмп, спира проекта „Над реката“

С едно драматично „не“ художникът ескалира войната на света на културата срещу новия президент на Америка

Решението на Кристо да изостави проекта „Над реката“ е най-видимият и скъп протест срещу новата администрация от света на изкуството. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кристо с протест срещу Тръмп, спира проекта „Над реката“

Решението на Кристо да изостави проекта „Над реката“ е най-видимият и скъп протест срещу новата администрация от света на изкуството. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 20 години Кристо работи неуморно по проекта „Над реката“. Дотук е похарчил лични $15 милиона за създаването на мащабно произведение на изкуството в Колорадо, което ще привлече хиляди туристи и има амбицията да съперничи на „Портите“ – инсталацията с цвят на шафран в Сентръл парк в Ню Йорк, с която Кристо и Жан-Клод се наредиха сред най-обсъжданите художници на своето поколение.

Но тази седмица художникът обяви, че ще прекрати своя проект в Колорадо – сребрист балдахин, окачен временно над 42 мили от река Арканзас – защото теренът, който е федерална собственост, вече има нов стопанин, а художникът отказва да има нещо общо с президента Тръмп, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

Неговото решение е най-видимият и скъп протест срещу новата администрация от света на изкуството, чиято зависимост от ултра-богатите и понякога консервативни политически колекционери, пълни галерии и музеи на фона на шумното обществено недоволство от Доналд Тръмп, изразено и от други представители на изкуството. Миналата седмица художникът Ричард Принс даде първия залп, като върна възнаграждението си от $36 хиляди за картина, изобразяваща Иванка Тръмп, дъщерята на президента, собственост на семейството й.

Проектът „Над реката“ дотук струва на Кристо 15 милиона долара.

Проектът „Над реката“, замислен от Кристо заедно с жена му Жан-Клод, която почина през 2009 г., срещна яростна съпротива в щатския и федерален съд от група жители на Колорадо, които твърдяха, че застрашава дивата природа и ще предизвика и други проблеми в каньона Бигхорн Шийн. Окачването на шестте мили плат над реката за период от две седмици щеше да струва общо над $50 милиона. Кристо, който продава картини, изобразяваща проектите му, за да събере съвсем сам парите за реализацията им, спечели всички съдебни битки и очакваше окончателното решение на федералния апелативен съд.

Но в интервю във вторник Кристо заяви, че дори да спечели делото, няма да продължи работата си по този проект.

„Дойдох от комунистическа страна – каза 81-годишният художник, роден като Христо Владимиров Явашев в България, който се премества в Ню Йорк с Жан-Клод през 1964 г. и става американски гражданин през 1973 г. – Аз използвам само лични средства, мои собствени разработки и планове, защото ми харесва да бъда напълно свободен. И тук, сега, федералното правителство е собственик на тази земя. Не мога да направя проект, който ще е от полза на този стопанин.“

Помолен да сподели възгледите си относно новия президент на Америка, Кристо каза само:

„Решението ми говори само за себе си“.

И добави:

„В процеса на работата си досега, подобно на много други, аз никога не съм вярвал, че Тръмп може да бъде избран“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах