Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо: Това не е обикновено изкуство… всичко е заради красотата

„Не на всеки ще се хареса „Мастаба“, но ако избягваш противоречията, ще се върнеш в Каменната ера“, казва пред „Гардиън“ Майкъл Блумбърг

„Харесва ми да виждам истинските неща днес, защото светът на изкуството е пълен с виртуални, безчувствени неща... и ето ни тук с вятъра, със слънцето, с влагата и студа... истинските неща“, казва на откриването на „Мастаба“ Кристо. Снимка: Георги Тошев - Кристо: Това не е обикновено изкуство… всичко е заради красотата

„Харесва ми да виждам истинските неща днес, защото светът на изкуството е пълен с виртуални, безчувствени неща... и ето ни тук с вятъра, със слънцето, с влагата и студа... истинските неща“, казва на откриването на „Мастаба“ Кристо. Снимка: Георги Тошев

Плаващата „Мастаба“ на Кристо днес бе официално открита в езерото Сърпантайн в лондонския Хайд парк. Творецът лично представи огромното си цветно произведение, което ще може да бъде видяно „да плува“ сред лебедите до 23 септември 2018 г., съобщава „Гардиън“.

„Това не е обикновено изкуство… всичко е заради красотата“, каза той за 600-тонната, 20 м висока плаваща скулптура, направена от повече от 7 хил. цветни варела.

На събитието в британската столица Кристо заяви, че се надявал „Мастаба“ да бъде като „огромна абстрактна картина по средата на Лондон“ с цветове, отразени във водата и променящи се при всеки повей на вятъра или ъгъл на слънчев лъч.

„Става дума за визуалните сетива, физическите сетива, вятъра, водата. Това са истинските неща, не телевизията, не компютърните изображения, не виртуалната реалност“, казва художникът пред журналиста Марк Браун от „Гардиън“.

„Обичам истинския свят. Не понасям виртуалната реалност. Нямам табуретка в ателието си, стоя прав 16 часа на ден, нямам и асансьор в сградата си… не знам как да шофирам. Не обичам да говоря по телефона. Харесва ми да виждам истинските неща днес, защото светът на изкуството е пълен с виртуални, безчувствени неща… и ето ни тук с вятъра, със слънцето, с влагата и студа… истинските неща“, добавя Кристо.

Снимка: Георги Тошев

Реализирането на „Мастаба“ в Хайд парк е стъпка напред към още по-мащабен проект на артиста – поставянето на същата скулптура, но с по-големи размери в Абу Даби:

„Аз съм много инатлив човек и се надявам, че ще го направя… Идеята е на повече от 40 години, но вярвам, че мога. Това е неспиращо желание“.

Кристо е гостувал и в Сентръл парк в Ню Йорк – с инсталацията „Вратите“. Майкъл Блумбърг, бивш кмет на града, който присъства на откриването в Лондон, разказа, че на Кристо му отнело 26 години, за да реализира произведението в САЩ през 2004-а, и е стояла само 16 дни. Въпреки краткото време, в което произведението е можело да се види, Блумбърг смята, че творбата е оказала голямо влияние за града.

„Имаше феноменално голямо въздействие над града – каза Блумбърг. – Хора от различни краища на света дойдоха, но имаше и такива, които промениха схващането си, че градът не е мястото за култура, изкуство и иновации – така че въздействието продължава доста дълго време. Но Лондон има такава репутация и „Мастаба“ я подсилва – на отворен, авангарден град, който иска да опита нови неща. Това ще прибави нова енергия към града, ще помогне на хората да видят познатото в нова светлина, да провокира разговор и дебат… Мисля, че е честно да отбележим, че няма да има двама души с еднаква реакция за „Мастаба“ – и точно такова трябва да бъде голямото изкуство“.

Кристо и Майкъл Блумбърг на откриването на „Мастаба“. Снимка: Георги Тошев

„Гардиън“ отбелязва, че точно по време на откриването, докато една жена минавала край езерото и говорела по телефона, казала на събеседника си отсреща, че винаги идва в парка, за да се наслади на природата, затова не харесва „Мастаба“. В тази връзка Блумбърг споделя пред изданието, че не може всеки да остане удовлетворен:

„Ако направиш живота си така, че да избягваш противоречията, ще се върнеш обратно в Каменната ера. Ще бъде интересно да чуем какво ще кажат хората след два месеца, може би „Винаги ми е харесвало!“.

Вижте още: ОБЯСНЕНИЕТО НА КРИСТО ЗАЩО НЕ ИСКА ДА СЕ ВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg