Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо на езерото Изео: Елате боси (видео)

Бюджетът на инсталацията „Плаващи кейове“ е 15 млн. евро, платени от българина, съобщава италианското издание „Ла Република“

Творбата „Плаващи кейове“ представлява 3-километров мост, който свързва островчето Сан Паоло с брега. Снимки: Волфганг Фолц - Кристо на езерото Изео: Елате боси (видео)

Творбата „Плаващи кейове“ представлява 3-километров мост, който свързва островчето Сан Паоло с брега. Снимки: Волфганг Фолц

„Елате боси“, предупреждава Кристо хилядите почитатели на неговото изкуство, решили да се разходят по златните кейове, изградени от него в италианското езеро Изео. Инсталацията, развенчаваща библейската история за ходещия по водата Христос, е сред водещите теми в италианските медии. До откриването на творбата остават броени дни – първите посетители ще могат да тръгнат по съоръжението на 18 юни.

„Езеро се превръща в произведение на изкуството – разказва във видео изданието „Ла Република“. – Българският художник Кристо трансформира езерото Изео.“

„Плаващи кейове“ представлява зрелищен 3-километров мост, който свързва островчето Сан Паоло с брега. Съоръжението е създадено от 200 000 кубически метра полиетилен, които ще бъдат покрити със 70 000 квадратни метра златиста тъкан.

Броени дни остават до откриването на творбата на 18 юни.

Броени дни остават до откриването на творбата на 18 юни.

Според „Ла Република“, бюджетът на произведението е 15 милиона евро. Изработено е за сметка на художника.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

За изграждането на творбата са наети 500 души. Други 170 човека ще имат ролята да „плажуват“ върху кейовете, защото част от замисъла е те да служат като плаж, твърди изданието.

Във видеото се посочва, че се очакват 700 хил. посетители и приходи от 49 милиона евро от свързани дейности в района – барове, ресторанти, хотели, транспорт и търговия.

Творбата ще бъде отворена за достъп 24 часа в денонощието.

Вижте още: КРИСТО И НИЕ, НЕГОВИТЕ ИСУСОВЦИ

Видеото на „Ла Република“ показва последните дни преди откриването на „Плаващи кейове“:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах