Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кристо вае аурата на река Арканзас

Идеята му ще бъде реализирана 20 години след възникването й

Кристо може да започне работа по проекта "Над реката" през 2018-а. - Кристо вае аурата на река Арканзас

Кристо може да започне работа по проекта "Над реката" през 2018-а.

Един стар проект на Кристо най-сетне получи шанс да бъде осъществен. Американски федерален съдия отказа да спре инсталацията „Над реката“ на прочутия български артист. Идеята му е да покрие участъци на река Арканзас с около 10 км сребриста материя.

Противници на проекта твърдят, че той може да е опасен и да има унищожителни последици за движението по реката и за рибата. След огласяването на съдебното решение те заявиха, че може да го обжалват. В петък обаче магистрат обяви, че няма доказателства за вредата, която би нанесла творбата на Кристо върху природата в Арканзас.

Кристо и съпругата му Жан-Клод (1935-2009) започнали да търсят река за произведението си през 90-те години на миналия век. Огледали 89 реки в седем американски щата и се спрели на река Арканзас в отсечката между Салида и Каньон сити. Двайсетина години по-късно, след смъртта на Жан-Клод, Кристо вече може да извае аурата на реката.

Кристо може да започне проекта през 2018 г. Ще бъдат поставени 9000 стълба, на които да бъдат окачени 925 парчета плат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС