Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо влиза в учебниците

Художникът, който избяга от затвора на тоталитарната държава, занапред ще бъде изучаван в българските училища

Кристо на езерото Изео, произведението му „Плаващи кейове“  попадна в учебника по изобразително изкуство за 5. клас. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кристо влиза в учебниците

Кристо на езерото Изео, произведението му „Плаващи кейове“ попадна в учебника по изобразително изкуство за 5. клас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изкуство ли е онова, което прави Кристо, или шарлатанство – този дебат скоро ще започне да затихва. Защото съвременното изкуство ще бъде обяснено на достъпен език още в училище. Христо Явашев влиза в проекта за учебник по изобразително изкуство за 5. клас на издателство „Просвета“, научи „Площад Славейков“. Стига Министерство на образованието да влезе в крак с времето и да одобри изданието.

5. clas

Създателките на учебника Мариана Мойнова и Вяра Гунева–Георгиева са спазили задължителните изисквания на Министерство на образованието и науката, примерите са решение на авторките. Кристо е представен с две свои творби – „Плаващи кейове“ и „Портите“. Произведението, което за 16 дни това лято бе посетено от 1,2 милиона души, е част от урока „Пейзаж“. С три изречения е дадено такова обяснение на понятието ленд арт, че да го разберат не само 11-годишните деца в учебния час, та дори и Петър Волгин.

„Кристо просто е един ловък занаятчия, който, признавам му го, е успял да накара разни претенциозни имбецили да припадат по глупостите му – написа преди време журналистът. – „Пази боже, сляпо да прогледа“, е положението на този „гений“.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Днес Волгин свободно налага агресивното си невежество, но ако имаше някога възможност да бъде просветен чрез познание като това в учебника на „Просвета“, преди два месеца и той можеше да изпита неповторимото щастие, внушавано от кейовете на Кристо. Ето пътя, по който щеше да мине, преди да стъпи на златисто-оранжевата пътека, простряна от българския художник в езерото Изео:

„В съвременното изкуство природата се превръща в художествена творба. Използват се всякакъв вид материали, включително природни. С тях се създават нови форми, които се превръщат в част от самия пейзаж.“

Три изречения, с които кратко и ясно е обяснено изкуството на Кристо. Видно е, че сложните термини са избягвани в учебника – така, покрай децата, и родителите им биха разбрали какво точно да търсят в творбите на Явашев, биха размишлявали отвъд видимото, а кой знае дали не биха превъзмогнали у себе си и пораженията на соцреализма.

„Плаващи кейове“ на Кристо - на стр. 26, до творби на Никола Танев и Веселин Стайков, в проекто-учебника по изобразително изкуство за 5. клас.

„Плаващи кейове“ на Кристо – на стр. 26, до творби на Никола Танев и Веселин Стайков, в проекто-учебника по изобразително изкуство за 5. клас.

Произведение на Христо Явашев е представено и в друг урок в същия учебник – за шаржа. Показана е снимка на „Портите“ – не като пример за шарж, а за да разшири разговора с учениците в друга посока. Мариана Мойнова обясни пред „Площад Славейков“, че целта ѝ в създаването на учебника – освен да представи обща картина на познанието в областта на изобразителното изкуство – е и да изведе учениците от шаблона, наложен от педагозите през годините: „Харесва ли ти това произведение и защо?“.

А защо все пак тъкмо Явашев е включен в темата за шаржа? Намерението на Мойнова било да го представи с опакования Райхстаг, но нямали права за подобен кадър. И тъй като Христо е вдъхновил художника Валентин Георгиев да създаде шарж на самия Кристо – показан и сред илюстрациите – затова се спряла на „Портите“, като завой за въображението на учениците.

Втората творба на Кристо в учебника - „Портите“, както и негов портрет и шаржа му, създаден от Валентин Георгиев.

Втората творба на Кристо в учебника – „Портите“ – е на стр. 93. Поместен е още негов портрет, както и шаржа му, създаден от Валентин Георгиев.

Изборът Кристо да влезе в учебниците не е само акт, който би отворил сетивата на децата към съвременното изкуство още от съвсем малки, той е и жест на признание за художника в родината – избрал свободата преди 59 години, пред тоталитарните догми, оковали и културата.

„Напуснах (България), защото исках да бъда артист. По същата причина днес аз нямам галерия, не съм свързан с нито една организация, никой не стои над мен. Оцеляваме, благодарение на себе си (заедно със съпругата си Жан-Клод, с която са съавтори, днес покойница – бел. ред.). Не молим никого за пари, сами се финансираме, използвайки докрай капиталистическата система, и го правим по нашите правила. Това е свободата. Напуснах страната на 21 години, за да бъда истински артист, да правя това, което обичам, и да не отговарям на въпроси от рода на „това защо е тук, а не там“, каза преди време в интервю за „Капитал“ Христо Явашев.

Петдесет и девет години по-късно обаче у нас все още се поставя въпросът „това защо е тук, а не там“, също и защо Кристо не си идва, защо не говори български… Хубавото е, че поне в учебниците на „Просвета“ въпросите са от друго естество, а на Христо Явашев не се поставят условия, за да бъде оценен и включен в учебник.

Не само Кристо е сред нашите съвременници, чиито творби са избрани да бъдат представени в учебника по изобразително изкуство за 5. клас на „Просвета“. Там са поместени още произведения на Чавдар Николов, Валентин Георгиев, Ивайло Цветков и Маргарита Пуева. И кой знае – може би в учебниците по изобразително изкуство за 6., 7. и 8. клас ще попаднат и картини на някои от живите влъхви от родната художествена сцена? Интересно в какъв контекст…

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах