Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Кристо все пак ще опакова Триумфалната арка през септември

Заради пандемията от коронавирус няма да се състоят две изложби, посветени на Кристо и Жан-Клод, в Париж и Берлин

Детайл от проекта на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка  - Кристо все пак ще опакова Триумфалната арка през септември

Детайл от проекта на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка

Кристо потвърди датите за планираното опаковане на Триумфалната арка в Париж, става ясно от публикация в официалния сайт на артиста. Емблематичният паметник ще бъде покрит с 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хил. метра червено въже и ще остане така 14 дни – от 19 септември до 4 октомври 2020 г.

На 18 март трябваше да бъде открита изложбата „Кристо и Жан-Клод в Париж“ в център „Помпиду“. Заради епидемията от коронавирус обаче „Помпиду“ е временно затворен. В експозицията щяха да бъдат показани фотографии и документи от парижките години на двойката от момента, в който се срещат през 1958 г. до 1964 г., когато се местят в Ню Йорк, включително непоказвани подготвителни скици за поредицата от картини „Cratères“, повлияни от Жан Дюбуфе. Част от изложбата трябваше да припомни опаковането на моста „Пон-Ньоф“ в Париж през 1985 г., с около 40 скици и колажи, снимки и документален филм за творческия процес на проекта.

Отменена е и другата изложба на Кристо в „Palais Populaire“, Берлин, която трябваше да бъде открита на 21 март с акцент опаковането на Райхстага преди 25 години. Берлинският музей обаче също е затворен заради пандемията.

Родени в един и същи ден през 1935 г. в Габрово, България и Казабланка, Мароко, Кристо и Жан-Клод започват сътрудничеството си през 1961 г. с първото си произведение „Подредени петролни варели и пакетажи“. Съвместната им работа води до поредица от грандиозни инсталации на открито, които са от съществено значение за изместване на парадигмата от изобразяване на пейзажа към създаване на визуален отзив чрез промяната му.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах