Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо все пак ще опакова Триумфалната арка през септември

Заради пандемията от коронавирус няма да се състоят две изложби, посветени на Кристо и Жан-Клод, в Париж и Берлин

Детайл от проекта на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка  - Кристо все пак ще опакова Триумфалната арка през септември

Детайл от проекта на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка

Кристо потвърди датите за планираното опаковане на Триумфалната арка в Париж, става ясно от публикация в официалния сайт на артиста. Емблематичният паметник ще бъде покрит с 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хил. метра червено въже и ще остане така 14 дни – от 19 септември до 4 октомври 2020 г.

На 18 март трябваше да бъде открита изложбата „Кристо и Жан-Клод в Париж“ в център „Помпиду“. Заради епидемията от коронавирус обаче „Помпиду“ е временно затворен. В експозицията щяха да бъдат показани фотографии и документи от парижките години на двойката от момента, в който се срещат през 1958 г. до 1964 г., когато се местят в Ню Йорк, включително непоказвани подготвителни скици за поредицата от картини „Cratères“, повлияни от Жан Дюбуфе. Част от изложбата трябваше да припомни опаковането на моста „Пон-Ньоф“ в Париж през 1985 г., с около 40 скици и колажи, снимки и документален филм за творческия процес на проекта.

Отменена е и другата изложба на Кристо в „Palais Populaire“, Берлин, която трябваше да бъде открита на 21 март с акцент опаковането на Райхстага преди 25 години. Берлинският музей обаче също е затворен заради пандемията.

Родени в един и същи ден през 1935 г. в Габрово, България и Казабланка, Мароко, Кристо и Жан-Клод започват сътрудничеството си през 1961 г. с първото си произведение „Подредени петролни варели и пакетажи“. Съвместната им работа води до поредица от грандиозни инсталации на открито, които са от съществено значение за изместване на парадигмата от изобразяване на пейзажа към създаване на визуален отзив чрез промяната му.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах