Кристо все пак ще опакова Триумфалната арка през септември

Заради пандемията от коронавирус няма да се състоят две изложби, посветени на Кристо и Жан-Клод, в Париж и Берлин

Детайл от проекта на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка  - Кристо все пак ще опакова Триумфалната арка през септември

Детайл от проекта на Кристо и Жан-Клод за опаковане на Триумфалната арка

Кристо потвърди датите за планираното опаковане на Триумфалната арка в Париж, става ясно от публикация в официалния сайт на артиста. Емблематичният паметник ще бъде покрит с 25 хил. кв. метра сребристо-син плат и 7 хил. метра червено въже и ще остане така 14 дни – от 19 септември до 4 октомври 2020 г.

На 18 март трябваше да бъде открита изложбата „Кристо и Жан-Клод в Париж“ в център „Помпиду“. Заради епидемията от коронавирус обаче „Помпиду“ е временно затворен. В експозицията щяха да бъдат показани фотографии и документи от парижките години на двойката от момента, в който се срещат през 1958 г. до 1964 г., когато се местят в Ню Йорк, включително непоказвани подготвителни скици за поредицата от картини „Cratères“, повлияни от Жан Дюбуфе. Част от изложбата трябваше да припомни опаковането на моста „Пон-Ньоф“ в Париж през 1985 г., с около 40 скици и колажи, снимки и документален филм за творческия процес на проекта.

Отменена е и другата изложба на Кристо в „Palais Populaire“, Берлин, която трябваше да бъде открита на 21 март с акцент опаковането на Райхстага преди 25 години. Берлинският музей обаче също е затворен заради пандемията.

Родени в един и същи ден през 1935 г. в Габрово, България и Казабланка, Мароко, Кристо и Жан-Клод започват сътрудничеството си през 1961 г. с първото си произведение „Подредени петролни варели и пакетажи“. Съвместната им работа води до поредица от грандиозни инсталации на открито, които са от съществено значение за изместване на парадигмата от изобразяване на пейзажа към създаване на визуален отзив чрез промяната му.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс