Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо за „Мастаба“: Трябва да е като Айфеловата кула, да остане след мен

Българинът вдига гигантска пресечена пирамида, която трябва да бъде най-голямата скулптура в света

Кристо с проекта „Мастаба“, който ще бъде най-мащабното му произведение. Снимка: Волфганг Фолц - Кристо за „Мастаба“: Трябва да е като Айфеловата кула, да остане след мен

Кристо с проекта „Мастаба“, който ще бъде най-мащабното му произведение. Снимка: Волфганг Фолц

В продължение на над четиридесет години Кристо се опитва да намери парче земя в пустинята на Абу Даби, за да осъществи проекта си „Мастаба” (наречен така по името на гробниците в египетската Долина на царете). Структурата от 410 000 многоцветни варела трябва да бъде най-голямата скулптура в света. И за разлика от повечето проекти на Кристо, трябва да бъде трайна, отбелязва сайтът theartnewspaper. Обектът е замислен като гигантска пресечена пирамида.

„Инженерният план е почти готов”, твърди той – точно преди да потегли към прием в американското посолство в емирството. Но добавя също: „Трябва да подсигурим земята. Това е трудната част. Това е като Айфеловата кула – трябва да остане и когато мен вече няма да ме има.”

Междувременно, след над две десетилетия съдебни спорове около плана му да проточи почти шест мили (девет километра и шестстотин метра) светлоотразяващи панели по р. Арканзас, решението изглежда близо. На 18 ноември 2015-а отсрещната страна по делото изложи заключителните си устни аргументи пред Федералния апелативен съд в САЩ.


Всичко за Кристо

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg