Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Кристо започна плаващата „Мастаба“ (снимки)

Гробница от варели расте в езерото Сърпантайн, Хайд парк, Лондон

Работници вече поставят плаващата платформа, върху която ще бъдат наредени варелите. Снимка: Christo and Jeanne-Claude Official - Кристо започна плаващата „Мастаба“ (снимки)

Работници вече поставят плаващата платформа, върху която ще бъдат наредени варелите. Снимка: Christo and Jeanne-Claude Official

Кристо започна работа изграждането на новия си проект в Лондон. През седмицата артистът разкри плановете за поставянето на огромна плаваща конструкция в лондонския Хайд парк, която би достигнала височина над 20 метра.

Инстилацията е наречена „Мастаба“ (проект за Лондон, Хайд парк, езерото Сърпънтайн), „мастаба“ е гробница с трапецовидна форма, характерна за Древен Египет.

Инсталацията – първа творба на Кристо във Великобритания – ще плава във водите на езерото от 18 юни до 23 септември 2018 г. Изграждането на конструкцията започна през седмицата.

Екип от инженери и работници ще сглобят лондонската „мастаба“ от 7506 варела, поставени хоризонтално върху плаваща платформа. Тя ще бъде висока 20 метра и широка 30 м на 40 м, с наклон на стените 60°.

Проектът „Мастаба“. Снимка: Christo and Jeanne-Claude Official

Част от стандартните 55-галонови варели, които ще се виждат отгоре и отстрани, ще бъдат боядисани в червено и бяло; дъната им, видими от двете вертикални страни, ще бъдат оцветени в различни нюанси на червено, синьо и лилаво.

На снимките, разпространени в страницата на артиста във Фейсбук, виждаме работниците, което вече са започнали сглобяването на плаващата платформа от полиетиленови елементи, подобни на онези, от които бяха изградени „Плаващите кейове“ в езерото Изео през 2017 г.

Снимка: Christo and Jeanne-Claude Official

Снимка: Christo and Jeanne-Claude Official

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg