Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кристоф Ешенбах с първи концерт у нас

Солист на пианото е американец, който пише и романи

Кристоф Ешенбах се обръща към музиката след тежка лична травма. Снимка: Личен архив - Кристоф Ешенбах с първи концерт у нас

Кристоф Ешенбах се обръща към музиката след тежка лична травма. Снимка: Личен архив

Кристоф Ешенбах, световнопризнат както като пианист, така и като диригент, ще гостува у нас за концерт в програмата на „Европейски музикален фестивал“. 81-годишният германец, ръководил елитни оркестри от петте континента, излиза пред българска публика за пръв път на 2 декември в Зала „България“. За първия си гастрол в София Ешенбах ще застане начело на Софийската филхармония.

В програмата ще бъдат изпълнени Концерт за пиано и оркестър №2 и Четвъртата симфония от Йоханес Брамс.

Ешенбах има усет към нови дарования, негови открития са пианистът Ланг Ланг, цигуларката Юлия Фишер, виолончелистът Даниел Мюлер-Шот и др. Критиците изтъкват неговия широк репертоар, талант за интерпретации и харизма на сцената. От септември 2019 г. той е музикален директор на Оркестъра на Концертхаус – Берлин, а преди това е ръководил Оркестър „Тонхале“ – Цюрих, Симфоничния оркестър на Северногерманското радио в Хамбург, Оркестъра на Филаделфия, Оркестъра на Париж и Националния симфоничен оркестър във Вашингтон.

Ешенбах има драматична лична история и музиката се превръща за лечение в него – роден е през 1940 г. в  Бреслау, Германия (днешен Вроцлав, Полша). Майка му умира при раждането му, а баща му, изявен антинацист, е пратен на източния фронт по време на Втората световна война като наказание и там намира смъртта си. В резултат на травмата Ешенбах се затваря в себе си и отказва да говори в продължение на година. Първите си думи след смъртта на родителите си изрича едва, когато го питат дали иска да свири. През 1946 г. го осиновява пианистката Валидор Ешенбах, братовчедка на майка му, първите си уроци по пиано той получава от нея. На 11 той посещава концерт на диригента Вилхелм Фуртвенглер и остава силно впечатлен от него. Записва се във Висшето училище за музика в Хамбург при Елиза Хансен (пиано) и Вилхелм Брюкнер-Рюгеберг (дирижиране). Отличен е с първи награди като пианист на Конкурса ARD през 1962 г. и Конкурса „Клара Хаскил“ през 1965 г., които му проправят пътя към международна кариера.

Ешенбах първо се прочува като пианист. Прави турнета по цял свят като солист и осъществява множество записи, оценени високо от критиката. По-късно е подкрепен от ментори като Джордж Сел и Херберт фон Караян, благодарение на които все повече насочва вниманието си към дирижирането. Има обширна и впечатляваща дискография като диригент и пианист, която е създадена в продължение на пет десетилетия и обхваща музика от Й. С. Бах до съвремието. Кавалер на Ордена на Почетния легион и на Ордена за изкуства и литература, носител на Ордена за заслуги на Федерална република Германия и на наградата „Ленард Бърнстейн“. През 2015 г. е удостоен с музикалната награда „Ернст фон Сименс“.

За концерта на 2 декември у нас ще пристигне още един световен музикант – американският пианист Цимон Барто, който освен с ноти умее да общува и с думи. Говори свободно пет живи езика, чете старогръцки, иврит, латински и изучава мандарин. Автор е на няколко романа и сборник със стихове. Книгата му „Дама от гръцки произход” е публикувана през 2001 г., през 2010 г. излиза романът му „Харолд Фландърс“.

Цимон Барто. Снимка: Личен архив

Роден и израснал в Централна Флорида, Цимон Барто учи при известната пианистка и педагог Адел Маркъс в „Джулиард“ в Ню Йорк. Той печели конкурса „Джина Бахауер“ в две поредни години. Прочува се в средата на 80-те, когато по покана на Херберт фон Караян изнася концерти в Музикферайн – Виена и участва на Залцбургския фестивал. Оттогава той свири с повечето елитни европейски и американски оркестри и редовно е канен на много фестивали. Композиторът Волфганг Рим му посвещава своя Втори клавирен концерт. Произведението е представено от Барто премиерно на Залцбургския фестивал през 2014 г. с Младежки оркестър „Густав Малер“ и след това на турне в Германия. Основен акцент в репертоара на пианиста през последните сезони са трите клавирни концерта на Бела Барток и двата клавирни концерта на Йоханес Брамс, които той изпълнява с различни оркестри в цяла Европа и Германия.

Концертът на Софийската филхармония се организира в партньорство с „Кантус Фирмус“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg