Кристоф Ламбер начело на журито на „Синелибри“

Церемонията по връчване на наградите на фестивала ще се състои на 13 октомври

Журито на „Синелибри“, оглавявано от Кристоф Ламбер, ще раздаде отличията си на 13 октомври в зала 1 на НДК. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кристоф Ламбер начело на журито на „Синелибри“

Журито на „Синелибри“, оглавявано от Кристоф Ламбер, ще раздаде отличията си на 13 октомври в зала 1 на НДК. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер идва в София, за да председателства журито на кино-литературния фестивал „Синелибри“ (5 – 20 октомври). Макар краят на кинофорума да е на 20 октомври, журито ще раздаде отличията си на 13 октомври в зала 1 на НДК. Церемонията ще бъде последвана от премиерна прожекция на „Тази, която не съм“ с участието на Жулиет Бинош по книгата на френската писателка Камий Лоранс.

62-годишният Ламбер е най-добре познат с ролята си в „Тарзан от рода Грейстоук“, номиниран за три награди „Оскар“. След две години добива още по-широка популярност с образа на „шотландския боец“ Конър Маклауд. Носител е на награда „Сезар“ за филма „Метро“ (1985) на Люк Бесон. Участва още в „Сицилианецът” (1987) на Майкъл Чимино, „Да убиеш свещеник” (1988) на Агнешка Холанд, „Аз те обичам” (1986) на Марко Ферери, „Годината на дивия заек” (2006) по романа на Арто Паасилина и др. През последните години се изявява предимно като продуцент.

Ламбер и останалите членове на журито ще избират победител измежду 12 филма в конкурсната програма. Фестивалът ще бъде открит на 5 октомври в зала 1 на НДК с прожекция на най-новия филм на Роман Полански „Офицер и шпионин“.

Вижте още: ОТКРИВАТ „СИНЕЛИБРИ“ С НОВИЯ ФИЛМ НА ПОЛАНСКИ

Америка за България

На 13 октомври зрителите ще гледат „Тази, която не съм“. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е трагикомедия и разглежда темата за романтичните запознанства в интернет. Книгата, по която е адаптиран, не е превеждана на български език.

Билети с промоционална цена за прожекцията на „Тази, която не съм“ вече са в продажба на касите на НДК и в сайта на „Синелибри“. След 18 септември пропуските ще бъдат на цена от 12 и 15 лв.