POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кристофър Нолан ще снима филм за бащата на атомната бомба

За филмовия проект се водят преговори, с предимство са студията, които предлагат премиера само на голям екран

Кристофър Нолан на фестивала в Кан през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Кристофър Нолан ще снима филм за бащата на атомната бомба

Кристофър Нолан на фестивала в Кан през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кристофър Нолан има нов филмов проект за Втората световна война и в момента е в процес на търсене на студио за продукцията, съобщава „Холивуд Рипортър“. Новият филм ще разкаже историята на Дж. Робърт Опенхаймер, начело на учените, създали атомната бомба.

Опенхаймер е американски физик, популярен най-вече като директор на свръхсекретна оръжейна лаборатория и мисия с кодово име „Проект Манхатън“. Опитите на САЩ да разработят ядрено оръжие започват преди Втората световна война с одобрението на президента Рузвелт. Опенхаймер получава предложение да оглави група за пресмятанията на бързи неутрони. По атомната бомба се работи от няколко различни групи учени в няколко различни лаборатории из САЩ, но комуникацията е трудна и изследванията може да попаднат в грешни ръце. За да избегне този проблем, Опенхаймер и колегите му предлагат създаването на нова секретна лаборатория в Ню Мексико в близост до собственото му ранчо. Националната лаборатория в Лос Аламос събира най-големите имена във физиката по онова време – Енрико Ферми, Ричард Файнман, Робърт Уилсън, Виктор Вайскопф… Опенхаймер е назначен за директор на лабораторията.

През юли 1945 г. е проведен първият ядрен опит – детонацията е еквивалентна на експлозията на 20 килотона ТНТ. На 6 август (същата вечер американските сили бомбардират Хирошима) в Лос Аламос се провежда среща, на която Опенхаймер изразява гордостта си от творението и споделя съжалението си, че не е било създадено по-рано, за да се използва и срещу нацистка Германия. Въпреки това Опенхаймер и колегите му изразяват възмущението си от втората бомба над Нагасаки, която намират за абсолютно ненужна от военна гледна точка. Само дни по-късно в писмо до военния министър ученият изразява отвращението си от ядрените оръжия и настоява за тяхната забрана. През октомври 1945 г. физикът се среща с действащия президент Труман и му споделя, че „ръцете му са оцапани в кръв“.

Робърт Опенхаймер е считан за чудак от познатите му, приписват му цитата „Повече имам нужда от физиката, отколкото от приятели“, и някои от тях твърдят, че имал психични проблеми. Известен е със симпатиите си към Комунистическата партия в САЩ, но така и не става неин член.

Плутониевата бомба „Дебелака“, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 г. Снимка: Уикипедия

Все още няма детайли за сюжета на филма на Нолан и не става ясно как ще подходи режисьорът към историята. Не е обявен и актьорският състав, но според източници на „Дедлайн“ Килиън Мърфи („Остри козирки“) е част от него.

За разлика от миналите проекти на Нолан, този филм не попада автоматично под шапката на „Уорнър брос“, които подкрепят филмите на режисьора от 2002 г. насам. Водят се преговори със „Сони“, „Юнивърсъл“, „Уорнър Брос“ и „Парамаунт“, посочва „Холивуд Рипортър“. С приоритет щели да се разглеждат сделките, които предлагат единствено премиера на голям екран.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС